Tömegsír a Topolyai SC stadionja mellett

A Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség topolyai körzeti szervezetének nevében írt nyílt levelet Sörfőző Károly a község polgármesterének, Szatmári Adriánnak. A Vajdasági Magyar Szövetség (az ottani RMDSZ) által kontrollált szerbiai magyar sajtóban nem kapott nyilvánosságot a nyílt levél. Alább olvasható:

„Tisztelt Elnök Úr! Azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, mint Topolya Község elöljárójához, hogy tegyünk meg egy közös erőfeszítést az 1944 októberében elkövetett partizánterror áldozatainak ügyében.

Mint ismeretes, Vajdaság-szerte tömegsírok vannak, ahol ártatlanul kivégzett magyarok és nem magyarok csontjai fekszenek. Topolya esetében feltételezhetően valahol a Méhészek völgyében, azaz a szeméttelep területén található egy ilyen tömegsír, illetve a város központjában lévő stadion közelében található teniszpályák alatt.

Ott minden évben koszorút szoktunk elhelyezni (többek között Ön is), annak emlékére, hogy az ott lévő valamikori tóba helyezték az ártatlanul kivégzett magyarok holtesteit, majd azt a tavat a kommunista hatalom feltöltötte és teniszpályával lefedte a rémtetteit.

Az évek során több kezdeményezés is történt az ott tömegsírba helyezett magyar emberek maradványaik felkutatására és méltó nyugvóhely létesítésére, azonban a mai napig – az ígéretek ellenére – ez nem történt meg!

Ezért a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége azt kéri Öntől és a jelenlegi önkormányzati felállástól, hogy tegyen eleget ezeknek az ígéreteknek.

Tekintettel arra, hogy munkálatok folynak a TSC Labdarúgóklub stadionja körül, rendezik a valamikori Vénusz medenceközpontot és a mellette lévő terepet, úgy gondoljuk, el lehetne végezni a teniszpálya alatt nyugvók exhumálását, maradványaik szentelt földbe való elhelyezését, a kálváriájuk helyszínét pedig egy méltó emlékművel, esetleg emléktáblával lehetne megjelölni a következő nemzedékek számára.”

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás