Lehullott az első hó a Retyezátban

A dél-erdélyi Retyezát-hegység 1800 méter fölötti régiójában lehullott az első hó. Mivel a levegő hőmérséklete is jelentősen lecsökkent, a hegyimentők arra kérik a kirándulókat, hogy téli öltözékben és felszereléssel induljanak a hegyekbe, még akkor is, ha a naptár szerint még ősz eleje van.

Az első hópelyheket a 2040 méter magasan lévő Bucura-tónál észlelték, de a Retyezát más magas fekvésű területein is havazott. Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei Salvamont hegyimentő-szolgálat vezetője arról tájékoztatta, az Agerpres hírügynökséget, hogy a hóréteg jelenleg 1–2 centiméteres, de valószínűleg el fog olvadni. Ez az első jele, hogy mostantól komolyan kell vennünk a hideg évszak közeledtét – tette hozzá.

Ma már levonulnak a hegyimentőcsapatok a Retyezát gerincén felállított nyári menedékekről, és mostantól a téli üdülőhelyekre fognak koncentrálni, ugyanakkor szemmel tartják a gyakran használt kirándulóösvényeket is.

A hegyimentők arról is beszámoltak, hogy idén nyáron hetvenezer turista fordult meg a Retyezátban, több, mint az előző években.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Tömegsír a Topolyai SC stadionja mellett

Következő hír

Kiállítás Zabolán a Csángó Néprajzi Múzeumban

Related Posts
Total
0
Megosztás