Tűz az összetartozás, a béke jegyében

Világméretűvé vált a kárpátaljai cserkészek által három évvel ezelőtt indított kezdeményezés. Közel negyven országban, mintegy ezer helyszínen lobban fel az összetartozás tüze a nemzeti összetartozás napján.

A program apropója nem változik, minden évben a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én rendezik meg azt az összmagyar akciót, amely lélekben összefogja a világ magyarságát. Az eltérés csupán annyi, hogy az aktuális évhez igazodva minden alkalommal egy perccel később lobbannak fel a lángok. Az idén ez magyar idő szerint 20 óra 23 perckor fog megtörténni.

„2020-ban nem is gondoltuk volna, hogy ebből hagyomány, világméretű esemény lesz. Egyszeri alkalomnak terveztük, viszont a rengeteg pozitív visszajelzés és az igény meggyőzött minket, hogy érdemes folytatni” – nyilatkozat Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke. „Azt vettük észre, hogy az elmúlt években nagyon sok közösségben természetessé vált a tűzgyújtás, már tőlünk függetlenül is megtennék jövőre és tíz év múlva is. Ennek pedig mód felett örülök, hiszen sokkal jobb, ha egy ilyen kezdeményezés önálló életre kel, és beépül az emberek, közösségek életébe. A tavalyi évhez hasonlóan, az orosz–ukrán háború kapcsán az összetartozás mellett a béke üzenetét is hirdetni kívánjuk a tűzgyújtással. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy akik csatlakoznak, nemcsak a magyar nemzethez való ragaszkodásukat fejezik ki, hanem a béke iránti vágyukat is. Ezek a kis lángocskák amolyan fohászok, hogy mielőbb érjen véget ez a háború.”

A hadiállapotra való tekintettel az idén is kérik az ukrajnai tűzgyújtókat, hogy Kárpátalján ne szervezzenek nagyobb akciót, inkább csendesen, méltóságteljesen emlékezzenek. Popovics Pál hozzátette, a kezdeményezésnek mindig is pozitív kicsengése volt: nem az elmúlt száz év nehézségein és szétszakítottságán akartak siránkozni, hanem arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy bárhol is vagyunk a világban, összetartozunk, jó ennek a nemzetnek a része lenni. „És ezt ma is tudatosítania kell magában mindenkinek, amikor Kárpátalján is oly sok közösség, család él szétszakítottságban” – jegyezte meg az elnök.

Az első alkalommal hat kontinens 73 országának több mint 2500 településén 6000 fölötti tűzgyújtási pont jött létre, ami azt jelenti, több százezren kapcsolódtak be az akcióba. És nem csak magánszemélyek, hanem önkormányzatok, civil szervezetek is csatlakoztak, ami azt jelenti, egy-egy tűz körül akár 5-200 ember is összegyűlt. Az idén is főképp egyesületek, egyházközségek, csoportok tervezgetnek, de egyre több önkormányzat is úgy szervezi meg június 4-i megemlékezését, hogy az összetartozás tüzének meggyújtása is része a programnak.

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Születésnapi köszöntések és aljasságok zúdulnak ma Orbán Viktorra

Következő hír

Ki iszik többet, a magyarok vagy a románok?

Related Posts
Total
0
Megosztás