Tűz volt egy egyiptomi kopt templomban, sok a halott

Legkevesebb negyven halálos áldozata van egy tűznek, amely egy kopt ortodox templomban pusztított ma Egyiptomban. A katasztrófa a Gíza város Imbaba negyedében található, az Abu Szifin szentről elnevezett templomban történt.

A tűz elzárta az egyik kijáratot a misére összegyűlt mintegy ötezer hívő előtt, emiatt pánik tört ki és többeket agyontapostak. A kopt ortodox egyház az AP hírügynökséget 41 halálos áldozatról tájékoztatta, a német DPA hírügynökségnek ugyanezt a számot erősítették meg egyiptomi orvosi források. A beszámolók szerint az áldozatok között sok a gyerek. A Reuters hírügynökség pedig azt is közölte, hogy a halálos áldozatokon kívül legalább negyvenöten megsebesültek.

A tűz okát egyelőre nem ismerik. A rendőrség közleménye szerint az első vizsgálatok elektromos zárlatra utaltak. Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő telefonon beszélt II. Tavadrosz kopt keresztény pápával, hogy kifejezze részvétét a tragédia miatt – közölte az elnöki hivatal. „Minden érintett állami szervet és intézményt utasítottam, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, és azonnal foglalkozzanak a balesettel és annak következményeivel” – írta az elnök a közösségi médiában.

Az egyiptomi keresztények az ország 90 millió lakosának mintegy 10 százalékát teszik ki, és régóta panaszkodnak hátrányos megkülönböztetésre a muszlim többségű országban.

Gíza (El-Gíza) város Észak-Egyiptomban, a Nílus nyugati partján található, napjainkban már összeolvadt Kairóval és annak egy elővárosát alkotja. Gíza a mintegy 5,6 milliós lakosságával Kairó és Alexandria után Egyiptom harmadik legnépesebb városa. Elsősorban az ókori egyiptomi emlékeiről, a piramisokról ismert. A várost metróvonal köti össze Kairóval.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Ennyi erdőt sosem pusztítottak el a tüzek Európában, mint idén

Következő hír

Hivatalosan is megnyitották a 13. Kolozsvári Magyar Napokat

Related Posts
Total
0
Megosztás