Ennyi erdőt sosem pusztítottak el a tüzek Európában, mint idén

Az idén eddig főleg Spanyolországban pusztítottak erődtüzek, a második meglepő módon Románia, a harmadik helyen pedig Portugália áll.

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint. A közösség műholdakkal és földi szenzorokkal működő megfigyelési programja, a Copernicus adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint az idén augusztus 12-ig 659 541 hektáron pusztított erdőtűz.

Az eddigi rekordot 2017-ben jegyezték fel, amikor időarányosan – az év elejétől augusztus 13-ig – 420 913 hektár erdő égett le. Az elpusztított terület nagysága az év végére megközelítette az egymillió hektárt, 988 087 hektárra nőtt.

Az EFFIS 40 ország – az EU-s tagok és további 13 ország – területéről gyűjti az erdőtüzekről szóló adatokat.  A szolgálatot 2006-ban állította fel az Európai Bizottság. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyári tűzszezon hagyományos vidéke, azaz a mediterrán térség mellett egyre gyakrabban csapnak fel a lángok a kontinens középső és északi részének erdeiben.   A változás 2010 óta figyelhető meg, és 2022-re is jellemző, Szlovéniában például nemzedékek óta a legnagyobb erdőtűzzel kellett megbirkózni.  Az idén egész Európában száraz és rendkívüli meleg az idő, ami szélsőségesen magasra emelte az erdőtüzek kockázatát.  Így mindenütt „aggasztó a helyzet, és még csak a szezon közepén járunk” – idézték német hírportálok Jesus San-Miguelt, az EFFIS koordinátorát.

A szolgálat kimutatása szerint az idén eddig főleg Spanyolországban pusztítottak erődtüzek, ott 244 924 hektár égett le. A második helyen Románia áll 150 528 hektárral, a harmadik Portugália 77 292 hektárral. Érdekes és különös módon a romániai hatóságok és a román hírközlő szervek (amelyeket jobbára  titkosszolgálatok felügyelnek) nagyrészt elhallgatták ezt a „helyezést”, sőt, legutóbb is arról szólt a központi propaganda, hogy Románia tűzoltói Franciaországban és Szlovéniában vitézkednek az erdőket pusztítólángok ellen…

Total
0
Megosztás
Előző hír

A Tőkés-könyv bemutatója Kolozsváron

Következő hír

Tűz volt egy egyiptomi kopt templomban, sok a halott

Related Posts
Total
0
Megosztás