Újra itt a kánikula, kiadták a legmagasabb fokú riasztást

Közleményt adott ki a magyar Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelyben azt írják, hogy az országos tisztifőorvos csütörtöktől szombatig Magyarország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki. Egy ilyen hőségriadó nyilvánvalóan érvényes a magyar Alföld keleti részére, azaz a Partiumnak és a Bánságnak ma Romániához tartozó vidékeire is.

A magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

A kánikula idején – kiemelten 11-15 óra között – mindenki tartózkodjon hűvös helyen, kerülni kell a szervezetet terhelő fizikai munkát. A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem. A strandolók is vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédő krémet. Felhevült testtel tilos a vízbe ugrani.

A közlemény azt is kéri, hogy fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, a hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson

Total
9
Megosztás
Total
9
Megosztás