Úzvölgye: vitára hívta Borboly az EMSZ egész elnökségét

Vitára hívta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának RMDSZ-es elnöke az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) országos elnökségét azt követően, hogy utóbbi nyílt levében marasztalta el az önkormányzati elöljárót az úzvölgyi katonatemető kapcsán történt mutyizás ügyében.

Borboly Csaba Facebook-oldalán jelentette be, hogy csütörtökön 21 órától élő internetes bejelentkezésében vitázna EMSZ elnökségével. Név szerint Csomortányi Istvánt, a párt ügyvezető elnökét „hívta ki párbajra”, mert szerinte ő fogalmazta meg azt a szerdai állásfoglalást, amelyben elfogadhatatlannak nevezték a Hargita és Bákó megye prefektusa, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csíkszentmárton község és Dománfalva polgármestere, valamint a védelmi minisztérium képviselője közötti megállapodást, amelynek értelmében az Úzvölgyében harcoló valamennyi nemzet képviselőinek emlékhelyet állítanak a temetőben. Ez a „nemzetköziesítés” nyilvánvalóan azt célozza, hogy olyan román katonáknak is emléket állítsanak, akik sohasem voltak a magyar katonai temetőben elhantolva.

Borboly a videóbejegyzéséhez Csomortányi mellett pedig Zakariás Zoltán pártelnököt (az RMDSZ szócsöve, a Maszol szerint „Zakariás Istvánt”) is vitára várja. „Megkérem az EMSZ elnökségét, hogy az esti élő videóba csatlakozzanak be és beszéljünk nyíltan, ne hírportálokon keresztül üzengessünk” – mondta a hargitai tanácselnök.

A Maszol megkeresésére Csomortányi azt mondta: majd kiderül, hogy ráér-e este 21 órakor, ugyanakkor nem biztos abban, hogy Borboly ér-e annyit, hogy rászánja az estéjét. Szerinte az elöljáró tudatosan félrevezeti a közvéleményt. Megjegyezte: Hargita megyében a legalacsonyabbak a fizetések, nincs ipari park, gondok vannak a víz- és csatornahálózattal, az infrastruktúrával. „Jobb lenne, ha ezzel foglalkozna, nem pedig közéleti influenszerként bohóckodna az interneten” – tette hozzá Csomortányi.

Az RMDSZ-média ma már nem írta meg, hogy Csomortányi végül a megadott időpontban, tegnap eset azt üzente Borbolynak, bármikor leáll vele egy nyílt vitára, de csak a sajtó nyilvánossága előtt. Szerinte erre Tusványoson keríthetnének sort, bár addig még ki kell derülnie annak, hogy Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului (Nemzet Útja) nevű szélsőségesen nacionalista-soviniszta szervezet vezetője betartja-e korábbi ígéretét, miszerint július 9-én 18 órakor 150 keresztet fognak állítani a korábban törvénytelenül felállított és azóta lebontott ortodox betonkeresztek helyére.

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Érettségi: az óvások elbírálása után 75 százalékos a sikerességi arány

Következő hír

Így látszik Marosvásárhelyről Bukarest, via Budapest

Related Posts
Total
0
Megosztás