Váradi „polgári est” Stefka Istvánnal és Huth Gergellyel

A PestiSrácok.hu (PS) budapesti internetes közéleti hírportál – amely konzervatívnak és kereszténynek határozza meg önmagát – jövőre lesz tízéves. Tegnap este Stefka István, a neves újságíró, a PS tiszteletbeli főszerkesztője és Huth Gergely, a PS főszerkesztője volt a meghívottja a nagyváradi Magyar Polgári Egyesületnek, az évekkel ezelőtt elindított Polgári Esték című előadássorozat keretében – számolt be róla a helyi sajtó.

A Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében megtartott fórumon a Stefka Túléltem, mások belehaltak című, a Kairosz kiadónál idén megjelent kötetét, illetve A halál népbiztosa című dokumentumjátékot mutatták be, melynek maga Stefka István a kreatív producere, míg ifjabb pályatársa, Huth Gergely a producer-narrációs társrendezője. A film az 1919-es véres kommünt, a Tanácsköztársaság 133 napját, a magyar történelem egyik legsötétebb fejezetét mutatja be Szamuely Tibor népbiztos sorsán keresztül. A véreskezű Szamuely és tettestársa, Kun Béla Nagyváradon is élt rövidebb ideig. Mindketten kezdő újságírók voltak a Körös-parti városban. A 20. század elején senki sem sejthette, a váradi magyar zsidó közösség sem, hogy kígyókat melenget a kebelén: a két sötét gazember szerencsére nem hagyott nyomot a város történelmében. Bár ma már közkeletű az a vélekedés, hogy 1919. április 20-án a város magyar elöljárói azért hívták be a román királyi csapatokat, hogy megelőzzék Kun Béláék vörösgárdistáinak bevonulását Szolnok felől…

Elöljáróban Stefka István felidézte, hogyan alakult ki a munkakapcsolat közte és Huth Gergely között, felvillantva a magyarországi sajtótörténet több epizódját. A márciusban megjelent kötet kapcsán kiemelte, az voltaképpen „arról a politikai harcról, háborúról szól, ami 32 éve folyik a rendszerváltás óta”, szerinte ugyanis a 90-es években tapasztalt várakozásokkal ellentétben nem szabadultak meg teljesen az elmúlt rendszertől. „Ez az első olyan könyv, amely a jobboldali, nemzeti gondolkodás szempontjából vizsgálja a médiaháború történetét. 1990-ben a magyar sajtó 98 százaléka a kommunisták és a liberálisok kezében volt. Egyetlen újság volt, amely megjelent a polgári oldalon, az Új Magyarország, de igazából nem töltötte be a szerepét, és a Pesti Hírlap sem volt átütő. Az összes többi napilap – a Népszabadság, a Magyar Hírlap, a Népszava, de akkoriban még a Magyar Nemzet is – jelentős szerepet töltöttek be abban, hogy 1994-ben megbukott első, szabadon választott kormány. Nem véletlen, hogy olyan befolyást gyakoroltak az emberekre a sajtón keresztül, hogy a megvezetett nép visszaszavazta a hatalomba a pufajkás Horn Gyulát. „Miután a sajtó 98 százaléka az övéké volt, néhány, száz körüli újságíró a Magyar Televízióból és a sajtóból megpróbáltuk a valóságot bemutatni, ami médiaháborúvá fejlődött” – fogalmazott.

Huth Gergely párhuzamot vont a rendszerváltás utáni Magyarország és Románia között. Szerinte a temesvári forradalom és az első szabad választás után ugyanazt a csalódást kellett megélni a két országban, hogy ellopták a győzelmet, letörték az eufóriát, az elvtársak átmentették magukat. „Elvették a sajtószabadságot, a demokráciát és harminc éven keresztül ott tapostak belénk, ahol tudtak, főleg az első húsz évben” – fogalmazott, rámutatva: a posztkommunizmus korszakának nem lehetett egyetlen csapással véget vetni. „Ez az egész könyv a továbbélő kommunisták ármánykodásairól, gáncsvetéseiről szól” – jegyezte meg, felidézve a továbbiakban Stefka István munkásságát, aki a 70–80-as években az egyik legnépszerűbb rádiós riporter volt, aki bár nagypolitikával nem foglalkozhatott, de az emberek problémáival, szociális kérdésekkel igen, a rendszerváltás után pedig a konzervatív oldalt választotta.

A halál népbiztosa című dokumentum-játékfilmet Holicska Ádám rendezte, Huth Gergelyt társrendezőként szerepel az alkotók között. Stefka István ötletéből Csurka Dóra írta meg a forgatókönyvet, amely Szamuely Tibort középpontba állítva mutatja be a tanácsköztársaság idején a Lenin-fiúk által elkövetett borzalmakat. A főbb szerepeket Resetár Dániel, Réti Nóra, Sorbán Csaba, Ambrózy Áron, Blazsovszky Ákos alakítják, az alig egy órás, megrázó erejű történelmi tabló bemutatója tavaly tavasszal volt Magyarországon.

(Fotó: Megyeri Ferenc)

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás