Vasile Dîncu Hargita megyében: a román zászlónak meg kell adni a tiszteletet

Vasile Dîncu román védelmi miniszter vasárnap Székelyföldön kijelentette, hogy a román nemzeti zászló nem áll versenyben a helyi közösségek jelképeivel, és nem kell mindenkinek szeretnie, de meg kell adni neki a tiszteletet.

A szociáldemokrata miniszter a román nemzeti lobogó napja alkalmából a Hargita megyei, főként románok lakta Galócáson vett részt egy ünnepségen. Kifejtette, hogy 174 éve ünneplik a románok a nemzeti lobogójukat, ami a román állam legrégibb és a román nemzet legfontosabb jelképe.

„A román zászló nem verseng a helyi közösségek jelképeivel. Ez utóbbiak használhatják a helyi szimbólumaikat. Az alkotmány szerint a román zászlót semmilyen partikuláris jelkép nem helyettesítheti a rangsorban. (…) A nemzeti lobogót nem muszáj szeretni, az alkotmány egy dolgot ír elő, hogy tisztelni kell. Egyesek tudják szeretni a nemzeti lobogót, mások csak tisztelni tudják” – mondta a miniszter, utalva a régióban jelentős létszámban élő székelyföldi magyarságra.

Hozzátette: a román központi hatóságok ritkán vannak jelen a régióban, ezért örül, hogy most együtt ünnepelhettek, és ezáltal enyhítik a kisebbségben élő románok magárahagyatottsági érzését. A miniszter szerint a magyar lakosságot is meg kell hallgatnia a központi adminisztrációnak, hiszen nekik is meg vannak a sajátos gondjaik és érzékenységeik.

„Központosított államként az a feladatunk, hogy minden lakosért megtegyük azt, amit meg kell tenni. Tiszteljük a romániai nemzeti kisebbségeket, és a tiszteletnek kölcsönösnek kell lennie” – mondta a miniszter, aki szerint csak így teremtődhet meg az a társadalmi harmónia, amely az ország fejlődését eredményezheti.

Az MTI beszámolójából kiderül, hogy a tárcavezető csalódottságát fejezte ki, mert Románia más régióiban, ahol a románok többségben laknak, a román zászló néha rongyosan és koszosan lobog az utcán vagy egyes intézményeken.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Rendkívül súlyos a migrációs helyzet Magyarország déli határánál

Következő hír

Ha minden jól megy…

Related Posts
Total
0
Megosztás