Rendkívül súlyos a migrációs helyzet Magyarország déli határánál

A szolgálatot teljesítő magyar rendőrök 2022. június 25-én a 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 495 határsértőt tartóztattak fel, és 257 főt megakadályoztak a Magyarország területére történő illegális belépésben. Rendkívül súlyos a migrációs helyzet a déli határánál – közölte a honvédelmi miniszter ma azt követően, hogy látogatást tett a hadsereg kelebiai határvédelmi bázisán.

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök húsz esetben összesen 88 határsértőt tartóztattak fel  Balotaszállás, Csikéria, Bácsbokod, Kelebia, Kiskunhalas és Kisszállás közigazgatási területén. Csongrád-Csanád megyében a járőrök 43 esetben összesen 357 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Kiszombor, Kübekháza, Mórahalom, Röszke, Öttömös, Szeged, Ruzsa, Tiszasziget és Szatymaz közigazgatási területén. Budapesten és Tatabányán négy-négy, Győrben 12, Inárcson összesen 30 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, líbiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában 17 esetben összesen 257 főt akadályoztak meg a rendőrök a Magyarország területére történő illegális belépésben. Bács-Kiskun megyében öt esetben 74 személyt, míg Csongrád-Csanád megyében 12 esetben 183 főt.  Az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt négy, közokirat-hamisítás miatt egy ember ellen indult büntetőeljárás.

A magyar rendőrök cseh és osztrák kollégáikkal, valamint a polgárőrökkel együttműködve több csoportban 163 határsértőt tartóztattak föl Csongrád-Csanád megyében, és elfogtak egy embercsempészt vasárnapra virradó éjszaka – közölte a rendőrség a honlapján. A Tiszasziget, Mórahalom, Ásotthalom és Szeged-Gyálarét külterületén feltartóztatott csoportok tagjai ellenőrzésük során szír, pakisztáni, afgán, tunéziai, és indiai állampolgárnak vallották magukat.

A rendőrök a polgárőrökkel együttműködve hajnali 4 után Pusztamérges külterületén ellenőriztek egy lengyel gépjárművet, melyet egy ukrán férfi vezetett. A jármű átvizsgálása során tíz határsértőt találtak, akik magukat pakisztáni, indiai és afgán állampolgárnak vallották. A 23 éves ukrán férfit előállították, ellene embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Rendkívül súlyos a migrációs helyzet Magyarország déli határánál – közölte a honvédelmi miniszter vasárnap a Facebookon azt követően, hogy látogatást tett a hadsereg kelebiai határvédelmi bázisán. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, az idén több mint duplájára emelkedett azok száma, akik engedély nélkül próbáltak bejutni Magyarországon keresztül az Európai Unió területére. „A kialakult helyzetről személyesen tájékozódtam a Magyar Honvédség kelebiai határvédelmi bázisán, és megköszöntem a katonáknak a szolgálatot” – közölte a tárcavezető. Kiemelte, a biztonság alapvető nemzeti érdek, és ennek a biztonságnak garanciája a magyar honvédség, amelyre mindig, minden körülmények között számíthatnak a magyar emberek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte, a kormány álláspontja egyértelmű: a migrációs problémákat a kiindulópontjukon kell kezelni, ezért a Magyar Honvédség a következő években is fenntartja NATO-vállalásait a missziós részvételekben.

Total
2
Megosztás
Total
2
Megosztás