Zajzoni-év a Zajzoni Rab István Középiskolában

Jeles napok elé néz a Brassó megyei Négyfalu (románul Săcele, németül Siebendörfer), amely városka négy barcasági csángó település összevonásából jött létre (Bácsfalu, Türkös, Csernátfalu, Hosszúfalu). Mint ismert, Négyfalu az ún. „hétfalusi csángók” másik három településével, Tatranggal, Zajzonnal, és Pürkereccel együtt képezi Hétfalut.

Miről is van szó? Idézzük a helybéliek beharangozóját: „Négyfalusi magyar középiskolánk, cserkészcsapatunk, díjaink, s ki tudja még hány jeles ismérvünk névadója, Zajzon szülöttje, a forradalmár lelkű költő, a magyarok őshazáját felkeresni vágyó, a néprajzi szokásainkat aprólékosan leíró hétfalusi csángó földink, Zajzoni Rab István születésének 190., halálának 160. évfordulójára emlékezünk 2022-ben. A Zajzoni Rab István Középiskola, a 059-es Zajzoni Rab István Cserkészcsapat, a Barcasági Csángó Alapítvány, valamint a Hétfalusi Magyar Művelődési Társaság az idei évet Zajzoni Rab István-évvé nyilvánította, s ahol csak teheti, megemlékezik a költőről.”

Zajzoni Rab István 1832. február 2-án született Zajzonban, Brassóban hunyt el súlyos tüdőbetegség következtében 1862. május 15-én. Harminc évet élt, de ez a harminc év egy kiteljesedett, ám nélkülözésekkel teli élet volt. A családi házból, a zajzoni iskolából életútja a brassói szász gimnáziumba vezette, 1848-ban honvédnek szeretett volna beállni, de ifjú kora és törékeny alkata meggátolta. Apja kívánsága szerint Pestre utazott, hogy teológiát tanuljon, ám végül a bölcsészkaron kötött ki. Példaképéül Kőrösi Csoma Sándort választotta, és serényen nekilátott a keleti nyelvek tanulásának. Hunfalvy Pál és Repiczky János kedvenc növendéke volt. 1855-ben Bécsben fél éven keresztül hallgatott hittudományi előadásokat, majd belügyminisztériumi fogalmazó lett. Ekkor látott napvilágot a Magyarok kürtje és a Kordalok verseskötete. Táncsics Mihály forradalmi mozgalmának tagjaként került Budán börtönbe. Harmadik verseskötete a Börtöndalok. Munkatársa volt a Hölgyfutár, az Alföld, a Vasárnapi Újság című lapoknak, valamint a Családi Kör-t is szerkesztette. Egészsége folyamatosan romlott, szándékában állt, hogy segédlelkészi vagy segédtanítói állást elvállalva visszatérjen szülőföldjére. Brassóba érkezése után már csak két napot ért meg.

A Zajzoni-napok programja

  1. május 14., szombat

8.30: A mozgóverseny regisztrációja a Zajzoni Rab István Középiskola türkösi épületében. A mozgóversenyhez előzetes regisztráció is szükséges a következő címen: https://forms.gle/ZvjP9xKyEnyQXc249

9.00: Mozgóverseny Zajzoni emlékére

9.00: Szülők majálisa a Zajzoni Rab István Középiskola türkösi épületében

13.00: Eredményhirdetés

  1. május 15., vasárnap

11.00: Ünnepi istentisztelet a türkösi evangélikus templomban, amelynek keretén belül sor kerül az alábbi mozzanatokra:

Emlékezzünk Zajzonira – előadás (dr. Kovács Lehel István)

Megzenésített Zajzoni-versek a Mácsafej zenekar előadásában

14.00: Koszorúzás a Zajzoni-szobornál, a Zajzoni Rab István Középiskola türkösi épületében

  1. május 16., hétfő

10.00: Zajzoni-idézés versmondással és műhelymunkával

13.00: Márk Attila megzenésített Zajzoni-verseket énekel

13.30: Eredményhirdetés

Total
0
Megosztás
Előző hír

Nem adják fel a pártfúzióra vonatkozó szándékukat az EMSZ vezetői

Következő hír

Súlyos börtönbüntetést kapott Bukarest volt főpolgármestere, de nem találják

Related Posts
Total
0
Megosztás