Minden korábbinál durvább amerikai nyomásgyakorlás

Ellenzéki kezdeményezésre összehívta mára a magyar Országgyűlés rendkívüli ülését Kövér László házelnök. Az ülést az MSZP kezdeményezte, összehívását támogatta a DK, a Momentum, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP képviselőcsoportja, valamint egy független képviselő. A svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat zárószavazása mellett két, ellenzéki kezdeményezésű előterjesztés napirendre vételét kérték. A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést tavaly március 1-jén már megtárgyalta az Országgyűlés, csak a végszavazás van hátra.

A kormánypártok (Fides, KDNP), amelyeknek kétharmados többségük van a törvényhozásban, már a múlt héten tudatták, hogy nem vesznek részt az ellenzék által kezdeményezett ülésen. Így határozatképtelenség miatt a napirend előtti felszólalások után véget is ért a parlament rendkívüli ülése. „A rendes parlamenti ülésszaknak mindjárt az elején sor kerülhet a svéd NATO-ratifikációra, de ehhez szükséges a két miniszterelnök budapesti találkozója” – mutatott rá a kormány álláspontjára a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté azt írta: ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek.

A napirend előtti felszólalók közül Kanász-Nagy Máté, az LMP politikusa elmondta: az embereket meg kell kérdezni a fontos ügyekben. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője napirend előtt arról beszélt: Magyarország nemzeti érdeke, hogy Svédország a NATO tagja legyen.

„Vétózzuk meg Svédország NATO-csatlakozását, mert az a harmadik világháború felé tett lépés lenne” – hangoztatta Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa, aki szerint a svédek érdeke is, hogy ne szélesítsék a háborús konfliktust azzal, hogy a NATO-hoz csatlakoznak. Brenner Koloman, a Jobbik politikusa szerint a magyar nemzeti érdek ellen van az időhúzás a svéd NATO-csatlakozás ügyében.

Harangozó Tamás, a szocialisták képviselője a felszólalásában külön köszöntötte az ülésen megjelent szövetséges országok nagyköveteit – így az amerikai David Pressmant is. A MSZP képviselője szerint nemzetközi szégyen, hogy még nem került sor Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjára. A momentumos Bedő Dávid a felszólalásában az aktív eutanázia legalizálása kapcsán arról beszélt, hogy a kormány kezdeményezzen népszavazást a kérdésben. „Az ország újra szégyenpadra került. Svédország NATO-csatlakozásának hátráltatása nem egyszerű hiba” – vélekedett Vadai Ágnes, a DK politikusa a felszólalásában. A szélsőliberális párt képviselője szerint – aki a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok honvédelmi államtitkáraként a magyar honvédség szétzilálásán iparkodott – ez veszélybe és perifériára sodorta az országot.

Az ülés végén felolvasták Kocsis Máté, a Fidesz, valamint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetőjének levelét, amiben megerősítették, hogy a kormánypártok nem vesznek részt a „rendkívüli ülésen”. Amelynek MSZP-s díszmeghívottja, mint láttuk, az USA „budapesti helytartója”, Pressman volt. Az ülésen egyébként még a kezdeményező baloldal képviselői sem mind jelentek meg…

(Forrás: Magyar Nemzet, Fotó: MTI)

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

A Berde lányok pályaképe Székelyudvarhelyen

Következő hír

A szakember szerint példaértékű a gyulafehérvári renoválás

Related Posts
Total
0
Megosztás