56-os megemlékezések Erdélyben és a Partiumban

Ebben az esztendőben már vasárnap, a magyar nemzeti ünnep előestéjén megtartották Nagyváradon a hagyományos megemlékezést az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról. A kolozsvári ünnepi alkalmakról a Krónika számolt be, a Székeyhon.ro pedig azt írta, hogy Székelyföld-szerte megemlékeznek a 1956-os forradalom hőseiről, többnyire a mai napon.

A váradi városháza üléstermében előbb író-olvasó találkozóra került sor tegnap este. Domonkos László budapesti író, szerkesztő idézte fel 1956-os eseményeket, kitérve azok egyes vidéki, kelet-magyarországi momentumaira is. Majd Baranyi Krisztinával, az IdőJel kiadó igazgatójával együtt bemutatták Ivan Szerov A bőrönd titkai című kötetét. A szovjet hírszerzési és állambiztonsági szolgálat, az NKVD udódjaként  Sztálin halála után megalakult KGB első vezetőjének emlékiratait két évtizeddel halála után, egykori dácsájában befalazva találták meg. Szerov az 1956-os forradalom alatt szinte végig Budapesten tartózkodott, október 25-én ő adatta ki a tűzparancsot a Kossuth téri tömegmészárlásra. Emlékiratai a második világháború sztálinista politikájának hátterét, a KGB működésének technikáit, a titkosszolgálati műveletek részleteit, a háború után megszállt országok, köztük Magyarország szovjet-kommunista meghódításának módszereit mutatják meg. A több mint 800 oldalas magyar kiadás igazi különlegesség, a volt KGB-vezér feljegyzései kivételes dokumentumértékkel bírnak.

A Várad kulturális folyóirat októberi számát Dénes László, a lap felelős szerkesztője mutatta be annak apropóján, hogy a számban több ’56-os témájú anyag jelent meg. De kitért arra is, hogy a lapban összeállítás idézi fel a dél-bihari származású Tóth István költő, műfordító, irodalomtörténész, kritikus, drámaíró, marosvásárhelyi egyetemi tanár életét és munkásságát, születésének centenáriuma (október 25.) alkalmából.

Az 56-os nagyváradi Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezete néhai és még élő tagia nevében Mátyási Attila kért és kapott szót, aki röviden felidézte a magyarországi forradalommal szolidarizáló bihari fiatalok, diákok “szervezkedését”, akik aztán megszenvedték a román Securitate retorzióit.

Az író-olvasó találkozó részvevői ezt követően a főtéri Szent László-templomnál csatlakoztak a Magyar Polgári Egyesület által szervezett, innen induló fáklyás felvonuláshoz. A menet a Partiumi Keresztény Egyetemig tartott, ennek belső udvarán Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke, az egyetemet alapító Pro Universitate Partium Alapítvány és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott ünnepi beszédet az ’56-os emlékjelnél, amelynek megkoszorúzásával ér véget a megemlékezés. Közreműködött a Váradi Dalnokok dalárda.

Kolozsváron a korábbi évekhez hasonlóan a kolozsvári magyar történelmi egyházak, intézmények, civil és ifjúsági szervezetek összefogással több programpontból álló megemlékezést szerveznek a szabadságharc hőseinek tiszteletére. Ma 13 órától konferencia-beszélgetés nyitja a programsorozatot a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Tordai úti épületében. Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló beszélgetés meghívottja Kun Miklós professzor, Széchenyi-díjas történész. Ezt követően 15.30-kor ökumenikus istentiszteletre kerül sor a belvárosi unitárius templomban, amelyet 17 órakor ünnepi megemlékezés követ a sétatéri ’56-os emlékműnél. Az esemény meghívottja Dávid Gyula irodalomtörténész. 18 órától az Őrizd a lángot!, című Tóth Ilona életéről szóló rockoperát tekintheti meg a közönség a magyar színházban. A következő programpont a fáklyás felvonulás Mátyás király szülőháza elé, ahol jelképesen 19.56-kor a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács tart előadást, amelyet szintén egy látványos fáklyás felvonulás követ a Házsongárdi temetőbe, Dsida Jenő sírjához.

Más, székelyföldi alkalmakról itt lehet olvasni: https://szekelyhon.ro/aktualis/szekelyfold-szerte-megemlekeznek-a-1956-os-forradalom-hoseirol

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás