Újra megnyitja kapuit a Székely Nemzeti Múzeum

A Székely Nemzeti Múzeum 2023. október 26-án, csütörtökön 17 órakor ünnepélyes eseményen nyitja meg újra a nagyközönség előtt az intézmény korszerűsített, Kós Károly által tervezett sepsiszentgyörgyi főépületét és az azt övező dendrológiai parkot.

A látogatókat új szemléletű és a témákat újszerűen tálaló kiállítások várják majd, melyek közül kiemelkedik a Géniuszok a hősök mögött című, a Magyar Géniusz Program által támogatott tárlat. A háromszéki önvédelmi harc megszervezését közösségi szempontból vizsgáló kiállítás célja, hogy megjelenítse a szabadságharc háromszéki eseményeit, illetve hadiiparának megszervezését, ugyanakkor a forradalom hátországának történéseit, a hősök mögötti hétköznapi géniuszokat, az önfeláldozó módon megnyilvánuló közösséget, és kidomborítsa a női szerepeket is.

Az időszakos tárlatok sorába illeszkedik ugyanakkor a Mérföldkövek című kiállítás is, amely a múzeumalapítástól napjainkig villant fel egy-egy múzeumtörténeti érdekességet, fontos eseményt, néhány egyedülálló és látványos műtárgy kíséretében.

Az eseményen a vendégeket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója köszönti. Kurátori tárlatvezetést Tóth-Bartos András történész tart. A múzeumkertben Herczeg Ágnes kalauzolja végig a vendégeket. Közreműködik: Dombi Rózsa néptáncos.

Total
0
Megosztás
Előző hír

56-os megemlékezések Erdélyben és a Partiumban

Következő hír

Bobby Charlton halála kapcsán

Related Posts
Total
0
Megosztás