A budapesti sajtó a vásárhelyi iskolaügyről

„Nyilvános kivégzés” címmel jelent meg egy összefoglaló célzatú írás a Magyar Nemzet hétvégi számának Lugas című rovatában a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium sorsáról. Szerzője, Makkay József a Krónika című kolozsvári napilap belső mellékeltévé zsugorodt, egykor szebb napokat látott Erdélyi Napló főszerkesztője.

A cikk felvezetője akár egy keresztmetszete és konklúziója is lehet az ügynek: „Hét évvel ezelőtti, 2015-ös újraalakulása óta küzd a fennmaradásért a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum. Elmarasztaló bírósági döntések, bűnügyi eljárások és ismétlődő iskola-összevonások nehezítik boldogulását. A román hatalom nem akar újabb magyar iskolát Marosvásárhelyen.”

A továbbiakban a szerző kissé talán elhamarkodottan jelenti ki: „Jól ismeri az erdélyi magyar közvélemény a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum kálváriáját.” Ez a „jólinformáltság” már azért is kérdéses, mert Erdélyben is ugyanazok a folyamatok játszódtak le az elmúlt években a sajtóban, mint Magyarországon: hatalmasat esett a lapok példányszáma, kevesen járatnak és olvasnak lapokat, a televíziókban szinte kizárólag a szórakoztató műsorokat és a politikai bulvárt keresik, a rádiózás is szinte csak háttérjellegű. Némiképp javítja a „közvélemény” tájékozottságát a számos internetes információs lehetőség, illetve az ún. közösségi média, de általános az a jelenség, hogy az embereket nemigen érdekli, hogy mi történik a szomszédságon túli szomszédságban…

A budapesti napilapban megjelent tudósítás annyiban mindenképpen méltányolandó, hogy talán közelebb hozza a magyarországi olvasókhoz is a témát: egy erdélyi magyar iskola kálváriáját az EU-tag Romániában. Bár mint a cikkben is olvashatjuk: nem az egyetlen magyar iskola, amely az 1989-es rendszerváltás óta a román hatalom célkeresztjébe került.

Azt viszont megsaccolni sem érdemes, hogy ez a „közelítés”, azaz az anyaországi olvasó érzékenyítése milyen mértékű, ugyanis az írást közlő Magyar Nemzetnek az olvasottsága nem ismert, ugyanis a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség, a magyar lappiac önszabályozó szakmai szövegsége nem végzi e sajtótermék példányszám-ellenőrzését és nem hitelesíti a terjesztési adatait, mivel ettől a kormánypárti fővárosi napilap elzárkózik. Az sem ismert, hogy online (interneten) hányan követik, olvassák a Magyar Nemzetet. Az mindenesetre közvetlen tapasztalat, hogy a lap terjesztése nem a legjobb, hiszen például a magyarországi benzinkutaknál és az ábécékben csak a legritkábba eset kapható, s ha mégis, jól eldugva a bulvárlapok, színes magazinok és a Soros-médiabirodalom termékei között.

A „Nyilvános kivégzés” itt olvasható: https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/2022/06/nyilvanos-kivegzes

Total
5
Megosztás
Total
5
Megosztás