A magyar ellenzék szerint nincs elég pedagógus

A Lehet Más a Politika nevű kis parlamenti párt egyik vezetője ma arról győzködte a közvéleményt, hogy több mint kétezer pedagógus hiányzik az magyarországi oktatási rendszerből, aminek oka az alacsony fizetés.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt társelnöke mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a közigazgatási állásokat kínáló honlapon mintegy 1500 pedagógust keresnek, ezen felül az intézmények további százas nagyságrenden alkalmaznának pedagógusokat, mintegy százötvenen pedig letétbe helyezték a felmondásukat, miután az Orbán-kormány gyakorlatilag megtiltotta a sztrájkot az oktatási rendszerben.

Ha ez így marad, akkor kiüresedik a pedagóguspálya, és nem lesz szakember, aki a gyerekekkel foglalkozna – hangsúlyozta a politikus, aki e helyzet legfőbb okának a tarthatatlan bérhelyzetet nevezte. Mint hozzátette, az Európai Unióban talán csak a bolgár kezdő pedagógusbérek alacsonyabbak a magyarnál. Az LMP ezért azonnali 10 százalékos béremelést, valamint azon felül további 50 százalékos emelést sürget. Kijelentette: a pedagógusbéreket hozzá kell kötni a minimálbérhez, csökkenteni kell a munkaterheket, és vissza kell adni a sztrájkjogot a pedagógusoknak. Az ellenzéki politikus szerint mindez annak a kezdő lépése, hogy a fiatal tanárok a pályán maradjanak.

Mint ismeretes, ellenzékből a legkönnyebb a pénzosztás, ígérgetni pedig felelősség nélkül lehet. Az LMP összehasonlításai pedig annyiban sántítanak, hogy uniós szinten nem Magyarországon a legalacsonyabbak a bérek a tanügyben, például a kezdő pedagógusoké kb, egy szinten van a romániai, bulgáriai, lengyelországi kollégáikéval. Ráadásul a magyarországi kedvezményrendszer kiterjedtebb a pályán lévők számára, mint pl. a romániai.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A budapesti sajtó a vásárhelyi iskolaügyről

Következő hír

Templomavatás volt Székelyudvarhely központjában

Related Posts
Total
0
Megosztás