Uniós petíció indult Orbán Viktor ellen

Petíciót hoztak létre európai parlamenti képviselők az „európai antidemokratikus vétópolitika ellen”. A magyar miniszterelnök szankciós vétóit hozzák fel példának felhívásukban, az aláírásgyűjtést Orbán Viktor fotójával jelentették meg.

„A vétó nem demokratikus. Ez megakadályozza Európa egységes fellépését. Ennek nagyon konkrét negatív hatásai vannak mindannyiunk számára. Ezt meg kell szüntetni!” – ez áll abban felhívásban, amelyben európai parlamenti képviselők buzdítanak a petíció aláírására az uniós vétó lehetősége ellen, amihez a magyar miniszterelnök – Oroszország elleni uniós szankciókat gátló – vétóit hozzák példaként. A petíció címe: „Állítsuk meg Orbán EU-val szembeni zsarolását!”

A főként balliberális oldalról indult újabb magyarellenes támadás alapvetése eleve logikátlan: aki nem rét egyet a tagállami vétó intézményével, az a konszenzuális döntéseket tagadja. Ha pedig nincs konszenzus, akkor „egységes fellépés” sem létezik, legföljebb „többségi diktatúra”.

A felhívás kezdeményezője többek között: Daniel Freund, a Zöldek – az Európai Szabad Szövetség európai parlamenti képviselője, a Spinelli-csoport elnöke, Domenec Ruiz Devesa (S&D, Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége),  Sven Simon, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője,  Clara Föller, JEF Németország – Európai Fiatal Föderalisták elnöke,  Omri Preiss, Alliance 4 Europe képviselője és Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége frakcióvezetője –írja a Mandiner.hu.

A kezdeményezés indoklásában kritikák is megfogalmazódnak. Ezek az alábbiak: „A külpolitikában Orbán Viktor vétójával megakadályozta, hogy határozott szankciókat vezessenek be a háborút szító Vlagyimir Putyin ellen. És mindezt csak azért, hogy kiváltságokat és pénzt zsaroljon ki az EU-tól. Ez mindannyiunk biztonságát veszélyezteti.  A lengyel PiS (Jog és Igazságosság Pártja) és a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor kormánya vétójogával védi egymást. A korrupció, valamint a demokrácia és a jogállamiság leépítése folytatódik. Gazdaságpolitikai szempontból Lengyelország jelenleg megakadályozza, hogy a nagyvállalatok legalább minimális adót fizessenek és ezzel az Unió Euromilliárdokat veszít. Vlagyimir Putyinnak vagy Hszi Csin-pingnek csak »meg kell fordítania« egy kormányfőt, és így megbéníthatja az EU-t, vagy akár távolról is irányíthatja azt. Így nem tudunk előre lépni Európában.”

A kezdeményezők a felhívásban kifejtették, hogy szerintük a döntésekben az elsöprő többséget egy-egy egyéni vétó torpedózza meg, így véget kellene vetni a vétók intézményének: „Demokratikus Európát akarunk. Egy Európát, amely élen jár. Egy olyan Európát, amely tudja, hogyan védekezzen a diktátorok és a demokrácia ellenségei ellen.”

Szerintük a petíciójuk megvalósulásával demokratikusabbá tennék az EU-t.  Ma viszont egyre többen vélik azt, hogy a brüsszeli bürokraták az unió nevében a kontinens „európaiatlanításán”  ügyködnek, a globális háttérhatalom megrendelésére.

Total
13
Megosztás
Total
13
Megosztás