A Facebook nem kedveli a békemenetet, a csíksomlyói búcsút és Trumpot sem

Budapesten hatalmas közösségi élményként éltük meg a minapi, tizedik békemenetet. A lassan vonuló tömegben feltűnő volt a családok és a fiatalok nagy száma. Találgattuk, mennyi lehetett a résztvevő, hányan hallhatták élőben Orbán Viktor beszédét, mert a drónfelvételek alapján sejteni lehetett, hogy e téren rekord született. Azután jöttek a külföldi sajtó beszámolói, amelyek több ezer, jobb esetben több tízezer résztvevőt említettek, holott a képek alapján nyilvánvaló volt a több százezres létszám. Végül hallhattunk egy hazai felmérésről, amely szerint a valós adat: 450-475 ezer.

A nyugati tudósítások − viszonylag tárgyilagosan − a magyar miniszterelnök beszédére helyezték a hangsúlyt, kiemelve, hogy követelte az ukrajnai háború mielőbbi befejezését, az eszkaláció megállítását. Akadtak persze olyan hangok is, amelyek a magyar diplomácia oroszbarátságáról szóltak, illetve olyanok (például a román G4 Media portál), amelyek Moszkva trójai falovaként jellemezték Orbán Viktort.

Legfeltűnőbb módon a Facebook reagált. A közösségitartalom-megosztó hálózat úgy nyilvánított kritikát a békemenetről, hogy Orbán Viktor beszédét, amelyet a magyar közszolgálati televízió feltett a Facebook-oldalára, egyszerűen eltávolította. Bayer Zsolt jó okkal hívta fel a figyelmet a felháborító lépésre (Lassan összeáll a kép. Magyar Nemzet, 2024. június 3.), emlékeztetve az idei csíksomlyói búcsú filmjének esetére.

Az is felkerült a Facebookra, de a hálózat levette, ezzel az ostoba indoklással: „Nem engedjük, hogy az emberek a Facebookon durva erőszakot ábrázoló tartalmakat osszanak meg.” Vagyis háromszázötvenezer békés zarándok látványa a Facebook szerint nem más, mint a durva erőszak ábrázolása.

Bayer a békemenet levételének indoklását is közölte. Eszerint: „Veszélyesnek minősített személyekhez és szervezetekhez kapcsolódó szimbólumokat osztottak meg, illetve veszélyesnek minősített személyeket és szervezeteket támogattak.” A magyarok tiltakozása nyomán a Facebook ismét elérhetővé tette az anyagot, de ehhez szükség volt a határozott fellépésre.

Ennél is ijesztőbb önkényről írt Deme Dániel, a Hungary Today hírportál főszerkesztője (Donald Trump pere a nyugati civilizáció koncepciós pere. Magyar Nemzet, 2024. június 4.). Találóan jegyezte meg: amikor látjuk, hogy ezt az amerikai politikust tizenegyszer annyi vádpontban találták bűnösnek, mint a múlt évszázad egyik leghíresebb gengszterét, Al Caponét, akkor feltétlenül meg kell értenünk, hogy ez az ítélet minket is érint, ez ellen nekünk is tiltakoznunk kell.

Igen, minden határon túlmegy, amit a balliberális demokraták megengednek maguknak Trumppal szemben. Elkötelezett partnerük, a Facebook, 2021 elején − a Twitterrel, a Google-lal és az Amazonnal karöltve − kizárta a még hivatalban levő amerikai elnököt közösségi platformja használatából. A Facebook Donald Trump fiókjának tiltását 2023 elejéig meghosszabbította. Akkor, az Egyesült Államok félidős választásai előtt – szólásszabadság ide vagy oda − Mark Zuckerberg megakadályozta, hogy az ő közösségi hálózatán szerepeljen a volt amerikai elnök.

Douglas Murray brit író Európa furcsa halála című könyvé­ben emlékeztetett arra, hogy Nyugaton már 2015-ben, a migrációs válság csúcsán cenzúrázták a beszédet és a gondolatot.

Szeptemberben Németország kancellárja, Angela Merkel arra kérte Mark Zuckerberget, a Facebook vezérigazgatóját, hogy ne engedje meg az európai állampolgároknak a német migrációs politika bírálatát a közösségi médiában. »Dolgoznak ezen?« − kérdezte. Zuckerberg pedig megnyugtatta, hogy igen.

Merkel asszony honfitársa, Manfred Weber, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának elnöke nemrég nyíltan azt állította, hogy Orbán Viktor az európai sorkatonasággal kapcsolatban álhíreket terjeszt, de azt azért nem merte mondani, hogy az ukrajnai háború elnyújtását eredményező, gigantikus gazdasági és katonai támogatás is csak kitaláció. Weber azt is mondta, hogy „Orbánnal nem lesz együttműködés”.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója többek között így válaszolt a Facebook-oldalán: „meghökkentő látni, ahogyan a német inkompetencia egy pillanat alatt német arroganciává tud átcsapni”. A politikai igazgató emlékeztette Webert, hogy az EU az illegális migráció, továbbá a zöldátállás ügyében, német vezetéssel követte el azokat a hibákat, amelyekkel nagy károkat okozott az európai gazdaságnak, megroppantva az európai gazdákat és vállalkozókat.

Orbán Balázs rámutatott arra az arroganciára, amellyel ez a vezetés kioktat másokat, hogy miként kell Oroszország ellen háborúzni. „Herr Weber! Maguk semmit sem tanultak, és semmit sem felejtettek. Ezúttal viszont Magyarország nem fog úgy táncolni, ahogy maguk fütyülnek!” – szögezte le a magyar politikus a bejegyzésében, amely (cikkem írásakor) még olvasható a Facebookon.

Bánó Attila / Magyar Nemzet

Total
0
Megosztás
Előző hír

Tüntettek a szuverenisták a mélyállam ellen Kolozsváron

Következő hír

Egy gyékényen árul a Mandiner és az Adevărul

Related Posts
Total
0
Megosztás