Egy gyékényen árul a Mandiner és az Adevărul

Az Őrjöngenek a románok Orbán Viktor kijelentése miatt, kőkemény üzenettel válaszoltak bombasztikus, bulváros és hazug címmel számolt be a kormánypárti budapest portál, a Mandiner.hu arról a cikkről, ami tegnap jelent meg a bukaresti Adevărul.ro hírportálon.

Nincs kizárva, hogy a fent idézett címet nem maga a szerző adta írásának, hanem valamelyik túlbuzgó szerkesztő, aki vélhetően magát a cikket sem olvasta végi, nemhogy a a román porálon megjelent írást. Ugyanis a magyarországi szerző már a riadóztató cím alatt rögtön azzal indít, hogy: „Nehezen viselték Romániában a magyar miniszterelnök olasz lapnak adott interjúját, egyből hazugsággal vádolták meg”, ami részben feltételezés ( a nehezen viselés), részben tény, ugyanis a bukaresti szerző írása valóban ezzel a címmel jelent meg: „Minciunile premierului Viktor Orban: Ungaria este în prezent singura țară din UE ai cărei cetățeni mor în războiul din Ucraina”, vagyis „Orbán Viktor hazugságai: Magyarország az egyetlen EU-tagállam, amelynek állampolgárai meghalnak az ukrajnai háborúban”. Aminek első fele igaz is lehet, ugyanis az Ukrajnában élő román nemzetiségűek – akik szintén rendelkezhetnek román állampolgársággal, akárcsak az ott élő magyarok magyarral – ugyanolyan hadkötelesek és ezáltal potenciális áldozatai a háborúnak. A magyar kormányfő tehát akár tévedhet is, biztonsággal csak annyi állíthat: magyar állampolgárok valóban meghaltak és meghalhatnak az ukrán–orosz fronton, ám más uniós állampolgárok is harcoltak és harcolhatnak az ukránok oldalán: románok, lengyelek, szlovákok, csehek. stb., még akkor is, ha ezt az államaik hatóságai ezt nem ismerik el. Romániában pl. egyszerűen „nem téma” az ukrajnai románok helyzete, mivel minden rossz forrása és helyszín Oroszország.

A továbbiakban a Mandiner szerzője hamisan állítja, hogy a bukaresti cikk szerzője bármilyen más hazugsággal vádolná Orbán Viktort. Aki tud románul, elolvashatja magát a cikket itt: https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/minciunile-premierului-viktor-orban-ungaria-este-2366363.html. Ebben tételesen csak az áll, bármiféle „őrjöngés” és „kőkemény üzenet” nélkül, hogy milyen nyilatkozatot adott Orbán Viktor az Il Giornale című olasz lapnak, azaz hogy miket mondott. Az Adevărul cikke tárgyilagosan sorolja fel a kormányfő geopolitikai nézeteit (háborúról, unióról, fegyverkezésről stb.) a sajtóban korábban megjelentek alapján, anélkül, hogy minősítené azokat.

A Mandiner azt is állítja az Adevărul cikke alapján, hogy a románok abban sem értenek egyet, hogy diplomáciai megoldásra lenne szükség a háború lezárása érdekében. Holott ez az állítás egyszerűen nincs benne a román nyelvű írásban!

Hogy a budapesti portál valamivel mégis alá tudja támasztani légbőlkapott állítását a románok állítólag őrjöngéséről, egy olyan fotóval illusztrálta cikkét, amelyen csendőrökk csapnak össze tüntetőkkel valahol, valamikor Romániában (lásd címképünket), elismerve, hogy ez csupán illusztráció…

A Mandiner.hu ezzel az anyagával a sajtómanipuláció és a fake news iskolapéldáját prezentálta, a román médiát is alulmúlva.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A Facebook nem kedveli a békemenetet, a csíksomlyói búcsút és Trumpot sem

Következő hír

Négyévente egyszer használatos tolerancia

Related Posts
Total
0
Megosztás