A klímaaktivisták újabb gyalázatos tette

A Riposte Alimentaire nevű francia anarchista banda aktivistája a párizsi Musée d’Orsay-ban Claude Monet 1873-ban készült Les Coquelicots (Pipacsok) című olajfestményére (50×63 cm) plakátot ragasztott szombaton.

„Letartóztattak egy személyt, aki letakart egy festményt, majd hozzáragasztotta a kezét” – mondta egy tirkolózni próbáló rendőrségi forrás a Le Figarónak. „Miután egy restaurátor megvizsgálta és helyreállította a művet, újra kiállították. A tárlat újra látogatható” – közölte a múzeum vezetősége az AFP-vel, bejelentve, hogy feljelentést kíván tenni.

A Riposte Alimentaire interneten közzétett videóján egy nő látható, amint a nagy értékű impresszionista festményre ragasztja az apokalipszis vízióját vörös árnyalatokkal ábrázoló plakátot. „Ez a rémálomszerű kép előttünk az, ami vár ránk, ha nincs alternatíva! +4°C-on elszabadul a pokol!” – mondja a videón az aktivista, aki egy olyan pólót viselt, amelyen szintén a „+4°C – a pokol” felirat állt, utalva arra, hogy a francia kormány a legfrissebb előrejelzésében 2100-ig ekkora hőmérséklet-emelkedésre számít.

A klímaaktivistáknak becézett anarchisták Riposte Alimentaire (korábban Dernière Rénovation) nevű mozgalma, amely állítólag a fenntartható élelmiszerekért kampányol, hónapok óta fokozza akcióit. Januárban a Louvre-ban a Mona Lisát védő üvegre dobott levesért vállalta a felelősséget, majd februárban a lyoni Musée des Beaux-Arts-ban szintén egy Monet-festmény ellen, május 8-án pedig aktivistái a Louvre-ban Eugène Delacroix A szabadság vezeti a népet című híres festménye köré ragasztottak plakátokat. Áprilisban, szintén a Musée d’Orsay-nél a szervezet két aktivistáját letartóztatták a bejáratnál, miután felmerült a gyanú, hogy hasonló akcióra készülnek.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Aggasztó európai parlamenti kilátások

Következő hír

Székelyudvarhelyen is bemutatkozik az atyhai művésztársaság

Related Posts
Total
0
Megosztás