A Lánchíd-botrány rövid összefoglalója

A magyar főváros egyik legismertebb látványossága, a Lánchíd felújítására még az előző főpolgármester, Tarlós István idején írtak ki tendert először. Aztán jött Karácsony Gergely, a budapestiek által 2019-ben óvatlanul megválasztott új főpolgármester, aki újra kiírta a pályázatot. Furcsamód a korábbi tendernyertes lett a befutó, ám ekkor már 5 milliárd forinttal többel kalkulált, ráadásul jóval kisebb volumenű felújításra. Ez már akkor is messziről bűzlött…

Az Origo.hu foglalta össze, hogy mi lett volna, ha a Tarlós-féle önkormányzat által nyertesnek választott, olcsóbb és teljes körűbb felújítást tartalmazó pályázat nyer – és mi lett a végeredmény a Karácsony-féle, botrányokkal és korrupciós gyanúval terhelt pályázat nyomán.

A Tarlósék által kiírt tendert a A-Híd Zrt. nevű cég nyerte meg, a Váralagút és a Széchenyi téri villamosalagút felújítását is tartalmazó, 35 milliárdos ajánlaton belül 21,8 milliárd forintos tétel vonatkozott kifejezetten a Lánchíd felújítására. Közben azonban az önkormányzati választások nyomán egy balliberális többségű fővárosi tanács alakult meg, és a semmihez az ég világon nem értő, ám behízelgő modorú, ártatlan képű Karácsony Gergely került a főpolgármesteri székbe, akivel Gyurcsányék újra kiíratták a Lánchíd felújítására vonatkozó pályázatot. Ezt azzal magyarázták, hogy a korábban kiírt tender érvénytelenné vált, és újat kellett kiírni.

Hogy mitől lett hirtelen sokkal drágább az eredeti terv? Karácsonyék „óvodás trükkel” a korábbi, az alagutak felújítását is tartalmazó 35 milliárdos ajánlatot mérték össze az új, csak a Lánchídra vonatkozó, a valóságban 5 milliárddal „vastagabb” pályázattal, azt állítva, hogy az övék az olcsóbb. Gyakorlatilag hülyének nézték a fővárosi polgárságot – és ez be is jött nekik.

Az új ajánlat a negyedével lett magasabb ugyanarra (vagyis csak a Lánchíd-felújításra), ugyanattól a cégtől. Tarlós idején nettó 15,22 milliárdos lett volna a bekerülés, Karácsonynál már nettó 18,8 milliárdos. Ez már önmagában éppen elég felháborító lenne, és nyilvánvalóan korrupciógyanús, de a történelminek nevezhető budapesti beruházás Karácsony-féle kivitelezése nyomán újabb és újabb botrányok kerültek napvilágra.

Semmilyen értelmezhető műszaki ok nem állt a háttérben, mégis hatalmas csúszással, 2021 márciusában kezdődött csak meg a kivitelezés – ráadásul úgy, hogy volumenében jóval kisebb volt a Tarlós-féle „változatnál”, hiszen már nem tartalmazta a váralagút és a villamosalagút felújítását. Karácsonyék, teljesen érthetetlen módon hónapokon keresztül nem tettek semmit, a felújítás ügye állt és várt, annak ellenére, hogy egy műszakilag teljes körűen előkészített és elfogadott projektet „kapott” Tarlóséktól az új városvezetés 2019 őszén.

A Lánchíd új forgalmi rendjét a felújítás kezdetétől vita övezte. Aztán Karácsony Gergely – a fővárosiak többségi véleményére hivatkozva, ám megkérdezésük nélkül – eldöntötte, hogy nem térhetnek vissza az autók a hídra. Az amúgy is gigantikus dugókkal terhelt budapesti közlekedés számára felért egy kegyelemdöféssel ez a döntés: további káoszt generált a fővárosi utakon, nem beszélve a veszteglő autók által kibocsátott kipufogógáz környezetterheléséről. Mindez a (szavakban) zöldpárti főpolgármesternek úgy tűnik, nem gond.

A Lánchíd felújításának végleges átadására tavaly augusztusban került sor – azonban az igazi botrányok még csak ekkor kezdődtek. Nagyon úgy tűnik, hogy két év alatt közel másfél milliárd forint vándorolt a kivitelezőtől egy számlagyár-gyanús cégéhez: Vig Mór ügyvédhez és a Sunstrike Hungary Kft.-hez. Ebből az összegből Vig magánszámlájáról, illetve ügyvédi letéti számlájáról 900 milliót vettek fel. Az ügyvéd ellen azóta büntetőeljárás indult, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt. Az adóhatóság jelenleg vizsgálja, hogy a kivitelező A-Híd Zrt. számlájáról a kivitelezés 2 éve alatt átutaltak-e 1,4 milliárd forintot a Sunstrike Hungary Kft.-nak, onnan pedig továbbutalták-e a 900 millió Vig Mór számláira, aki egyébként egy ismert magyarországi Soros-ügynök testvére.

Karácsony Gergely lefittyedt ajkakkal és leesett állal tagadja, hogy mindebből bármi is igaz volna, azt állítva a sajtónak: nem tud semmilyen botrányról a lánchíddal kapcsolatban. Pedig volt belőle elég ezen kívül is, gondoljunk csak a másfél éves önkormányzati semmittevésre, a feleakkora volumenű felújításra (ha a Tarlós-féle tender valósul meg, akkor ma már új Váralagúton keresztül közlekedhetnének az autósok), de ne hagyjuk figyelmen kívül az 5 milliárddal magasabb bekerülést és azt sem, hogy kitiltották a Lánchídról az autókat.

A fejlemények költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanújára utalnak, amit színlelt szerződések kötésével valósíthattak meg, ilyenkor a számla és a szerződés nem valós gazdasági tevékenységet tükröz. A feltételzett túlszámlázás és a milliárdok ide-oda utalgatása azt szolgálhatta, hogy magánszemélyes, esetleg politikai klikkek zsebébe kerülhessen a közpénz egy része. Erre a nyomozó- és az adóhatóságnak kell mielőbb fényt derítenie – ezt követeli meg a polgárok jog- és igazságérzete, rendigénye.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Erőteljes oroszellenes propaganda

Következő hír

Amerikából ömlik a pénz a balliberális médiába

Related Posts
Total
0
Megosztás