A magyar baloldal arca

A Magyar Nemzet foglalta össze – portréját megrajzolva – az egyik legtöbbet futtatott-mediatizált szocialista politikus, Varju László dicstelen pályafutását.

A napokban részben jogerősen elítélt Gyurcsány-párti országgyűlési képviselőtől soha nem állt távol az agresszív viselkedés és a szabályok megkerülése – erre jutott a lap a Demokratikus Koalíció nevű „új SZDSZ” politikusa több évtizedes pályafutásának áttekintése után. Varju, aki ma már a DK egyik alelnöke, a Kommunista Ifjúsági Szövetségben (KISZ) Gyurcsány Ferenccel egy időben kezdett el felfele kapaszkodni. Múltja hemzseg a botrányoktól: a parlamenti és utcai randalírozástól, a trükközéseken át a korrupciógyanús ügyletekig. Tény ugyanakkor, hogy Varju mindig mindent letagadott, a felelősséget soha, semmiért nem vállalta. Ám a napokban a bíróság elítélte, részben jogerősen.

A DK országgyűlési képviselője a 2022-es választás után három bűncselekmény vádlottjaként vette fel a parlamenti mandátumát. A Fővárosi Ítélőtábla az egyik vádpontban korrupcióért találta bűnösnek: Varju a DK képviselőjelöltjeként, a 2018-as országgyűlési választások előtt, győzelmi esélyeinek növelése érdekében, visszalépésre akart bírni egy független képviselőt, akinek ezért anyagi ellenszolgáltatást ígért.

A másik két vádpont az ellenzék 2018 decemberi, az MTVA székháznál okozott botrányához kapcsolódik, amikor is Varju politikustársaival együtt randalírozott az épületben, összetűzésbe kerülve az ottani biztonsági szolgálattal. A képviselő a vád szerint egy biztonsági őrnek nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott. Az ítélőtábla végül részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, így nemcsak választás rendje elleni bűntettben és garázdaságban, hanem testi sértésben is bűnösnek találta. Az első fokon kiszabott büntetési tételt, azaz a 900 ezer forintos pénzbírságot ugyanakkor a táblabíróság helyben hagyta. Mivel a testi sértés ügyében első és másodfokon ellentétes ítéletek születtek, a döntés csak részben emelkedett jogerőre. Varjuék ebbe kapaszkodva be is jelentették fellebbezésüket. A részben jogerősen elítélt baloldali képviselő és pártja Gyurcsány Ferenccel az élen vitatja a független bíróság ítéletének jogosságát, és esze ágában sincs lemondani a mandátumáról.

Balhé a parlamentben és az utcán

Amennyire megszokott gyakorlat a baloldalon a következménynélküliség, annyira jellemző Varju László eddigi politikusi tevékenységére a szabályok be nem tartása, illetve az agresszivitás és a balhézás. Emlékezetes, hogy nem csak a köztelevízió székházában okozott botrányt 2018 decemberében, hanem az Országgyűlésben is randalírozott a baloldali képviselőtársaival, amiért később meg is büntette a házelnök, több mint 41 millió forintos büntetést kaptak. Az Országgyűlés harminchat ellenzéki országgyűlési képviselő tiszteletdíját csökkentette a tavaly december 12-i plenáris ülésen történtekkel összefüggésben.

Varju László évekkel korábban, 2013-ban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy építési területet jelző kordont bontott volna a Blaha Lujza téren. „A kordonok a valóságban csak azt szolgálják, hogy a hajléktalanok ne költözhessenek az aluljárókba” – mondta a DK akciója előtt újságíróknak a politikus. Ezt követően három aktivistával nekiállt elbontani a Blaha Lujza téri aluljáró falfelületei elé helyezett, építkezési területet jelző kordonokat. Az ott várakozó rendőrök azonban pillanatokon belül hozzájuk léptek és igazoltatták, valamint a szabálysértés abbahagyására szólították fel őket.

Támadás a dohányboltok ellen

Ugyanebben az évben Varju László – törvénybe ütköző módon – összegraffitizte volna a nemzeti dohányboltokat. A tervezett akcióra úgy derült fény, hogy a „Fizess a Fidesznek!” feliratot fújták fel vörös festékkel egy nagytétényi nemzeti dohánybolt falára. Az eset azért is volt figyelemre méltó, mert a Demokratikus Koalíció angol nyelvű honlapján, a Freehungary.hu-n 2013. június 16-án megjelent egy cikk Tobacco gate – Gyurcsány’s Secret Weapons, azaz Dohányügy – Gyurcsány titkos fegyvere címmel. Eszerint a DK új fegyvert vet be a trafikügyben: a festékszórót. Akkori sajtóbeszámolók szerint „a DK aktivistái és szimpatizánsai péntek óta lefestik a nemzeti dohányboltok bejáratát annak érdekében, hogy a polgárok tudják, ezek a trafikok közvetlenül kötődnek a Fideszhez”.

„Van egy szupermarket a Naphegy téren, ahol nemzeti dohánybolt nyílik. A Demokratikus Koalíció szerint ez egy újabb példa a kormány trafikbotrányára. Ezért erre a boltra is teszünk egy kis Fidesz-jelet, és mostantól az egész országban ezt szeretnénk csinálni” – mondta Varju, a párt akkori általános igazgatója, vandalizmusra buzdítva.

A DK agresszora

Gyurcsányék alelnöke 2021-ben már a saját párttársát is megfenyegette, aki emiatt távozott is a DK-ból. Hoffer Dávid tatabányai önkormányzati képviselő több helyi ügyben úgy ítélte meg, hogy vállalhatatlanul döntött a polgármester vezette baloldali koalíció. Állítása szerint, amikor ezt szóvá tette, a DK-s alpolgármester is fenyegetően beszélt vele, majd miután kiszavazott frakciójából, egyenesen a Gyurcsány-párt alelnöke, Varju László hívta fel. Utóbbi szintén fenyegető hangnemben akarta rávenni, hogy változtassa meg a döntését. Hoffer felvázolta Varjunak, hogy Szűcsné Posztovics Ilona ezzel a döntésével a várost akarja kifosztani, mire az alelnök annyit reagált: „Na és? Neked az a dolgod, hogy úgy szavazz, ahogy a pártelnököd mondja!”

Trükközés a vagyonnyilatkozattal

Az agresszív viselkedésen túl jellemző Varjura, hogy a képviselői tevékenység szabályait nem tekinti magára nézve kötelezőnek. Előfordult, hogy trükközött a vagyonnyilatkozatával, és egyszer éppen Lamperth Mónika egykori MSZP-s belügyminiszter buktatta le. Még 2016 áprilisában a Demokratikus Koalíció alelnöke Facebook-oldalán ajánlott egy panziót, mire a posztra Lamperth ezt írta: „Lacikám, nem láttam a vagyonbevallásodban ezt a kis pecót. :)”

Abban tényleg nem szerepelt, de a sajtó kiderítette, hogy a taksonyi Zöld Sziget Panzió valóban Varju Lászlóé és családjáé volt. Pontosabban Varju cégének tulajdona, ám ezt nem kell feltüntetni a képviselői vagyonnyilatkozatban, amely így nem adott teljes képet a DK-alelnök valós anyagi helyzetéről. A cégek tulajdonába tartozott a taksonyi panzió mellett két kisebb balatoni üdülő és két autó is.

Az elévülés mentette meg Varjut

Taksonynál maradva, a Duna-menti településen egy korrupciógyanús-ügy kapcsán is felmerült Varju László neve, de az elévülés megmentette a DK-s politikust. A Magyar Nemzet 2014 februárjában írt arról, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség elé került egy feljelentés, amely szerint 2004-ben a Taksonyi Bányászati Kft. önkormányzati üzletrészének eladásakor Varju László polgármesterként a húszmillió forintos vételáron felül egy hatmillió forintos, úgynevezett ügyvéd munkadíj megfizetését is feltételül szabta.  Az ügyvéd később annak ellenére tagadta a Pataki Gyulával kötött megbízást, hogy a vállalkozónak 2014-ben is birtokában volt a mindkét fél által aláírt egyezség. Varju akkor nevetséges hazugságnak minősítette a feljelentést, a felelősségre vonására pedig elévülés miatt már nem kerülhetett sor.

Jogosulatlanul felvett végkielégítés

A trükközésben jártas Varju László 2014-ben azzal is borzolta a közvélemény kedélyeit, hogy a ciklus végeztével felvette a parlamenti képviselői végkielégítését, majd az Európai Parlamentbe távozó szintén DK-s Molnár Csaba helyére visszaült az Országgyűlésbe. Később a Fidesz követelésére kénytelen volt a végkielégítést visszafizetni.

 Összefonódás az uniós pályázatoknál

Korrupciógyanús ügyekben is bővelkedik Varju László pályafutása. Az egyik ilyen botrányra 2009-ben derült fény, az akkor fejlesztési ügyekért felelős államtitkári pozícióban lévő Varju tanácsadója és egyben korábbi kampányfőnöke, Pálinkás Szilvia az egyik tulajdonosa és ügyvezetője volt egy uniós pályázatírással is foglalkozó cégnek. Tehát úgy írt uniós pályázatokat Varju László bizalmasa 2009-ben, hogy az államtitkárnak ráhatása lehetett az elbírálásokra. Lehmann György közbeszerzési ügyekkel foglalkozó ügyvéd akkor azt mondta: mindez óhatatlanul felveti a korrupció, a hivatali visszaélés gyanúját.

Megcsapolták az állami vagyont

Varju László szövevényes céghálóját és sokáig titkolt érdekkörét vizsgálva a Mandiner 2021-es tényfeltáró cikke arra jutott, hogy a DK-alelnök és csapata is megcsapolta az állami vagyont a rendszerváltás után. Érdemes felidézni a kezdeteket: a rendszerváltoztatás idején szinte egy időben indult el Gyurcsány Ferenc és jelenlegi jobbkezének, Varju Lászlónak a politikai, vállalkozói karrierje. A KISZ-t „elviekben” utódló Demokratikus Ifjúsági Szövetség (DEMISZ) alapításában mindketten főkolomposok voltak, ahonnan „kinőve” az egykori állampárt utódszervezetében, az MSZP-ben kötöttek ki.

Ezek fényében nem meglepő, hogy az egykor a Magyar Úttörők Szövetségének (MÚSZ) tulajdonában lévő csillebérci vadászház privatizációjának ügyében is felbukkant Varju neve, azaz a felesége révén érintett volt az ingatlan bűncselekménygyanús eladásában. Varjuné Czeglédi Katalin érdekelt volt abban a cégben, amelyik 1999-ben áron alul, mindössze 15 millió forintért megvásárolta a MÚSZ-tól az ingatlant. A botrányos ügylet miatt indult eljárás 2007-ben zárult: különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt Rácz Pétert, a Magyar Úttörők Szövetsége elnökét egy év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte jogerősen a Fővárosi Bíróság.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Példamutatóék példamutatásaiból (5.)

Következő hír

A marosvásárhelyi iskolahelyzetről

Related Posts
Total
0
Megosztás