A román legfelsőbb bíróság szerint Tőkés Lászlót jogosan fosztották meg állami kitüntetésétől

Jogerősen elutasította a román Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék Tőkés László fellebbezését az állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítése ügyében. A sajtó állítása szerint ma született erről döntés, de valójában tegnap tárgyalták az ügyet, ám az ítéletet csak ma tették közzé.

A Bukaresti Ítélőtábla tavaly októberben elsőfokon elutasította Tőkés László keresetét, amelyben a romániai rendszerváltásban szerzett elévülhetetlen érdemei miatt kapott kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítését kérte.

A volt református püspök és európai parlamenti képviselő azután fordult a bírósághoz, hogy Klaus Iohannis államfő 2016 márciusában – a posztkommunista nacionalisták mesterkedése nyomán – visszavonta a Románia Csillaga érdemrendet, amit az 1989-es romániai forradalom kirobbantásában játszott szerepéért kapott Traian Băsescu államfőtől a temesvári népfölkelés 20. évfordulóján.

Klaus Iohannis az érdemrend kétes figurákból álló „becsületbíróságának” 2013. november 20-ai határozatára hivatkozva írta alá a kitüntetés visszavonásáról szóló elnöki rendeletet. Ez a bagázs azért javasolta Tőkés kitüntetésének visszavonását, mert 2013-ban Tusványoson arra kérte Orbán Viktor kormányfőt, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében, ahogyan Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

A román „igazságszolgáltatás” ítélete gyakorlatilag egy olyan perben született meg, amelyben a felperes bebizonyította, hogy Romániában sérül a véleménynyilvánítás szabadsága és a védelemhez való jog. A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék ezt nyilvánította ma jogszerűnek. Kérdés, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságán megáll majd ez az állítás, a per ugyanis várhatón Strasbourgban folytatódik, miután Romániában ezzel lezárultak a jogorvoslati lehetőségek.

Jellemző amúgy, hogy a román állami hírügynökség – és nyomában szinte az egész erdélyi magyar sajtó – leplezetlen elégtétellel számolt be a bírósági döntésről, hiszen ezzel a címmel adtak hírt róla: „Legfelsőbb bíróság: Megalapozott volt Tőkés László állami kitüntetésének visszavonása”.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Hogyan játszották ki a palesztinok a világ egyik legjobb titkosszolgálatát?

Következő hír

Nyilatkozat a Békás-szoros elvesztéséről

Related Posts
Total
0
Megosztás