A romániai lakosság egyötöde nyomorog

Tavaly Románia minden ötödik lakóját érintette a szegénység, a nyugdíjak és szociális juttatások kifizetése nélkül pedig a lakosság közel fele (45 százaléka) élne a relatív szegénységi küszöb alatt – derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett adataiból az Agerpres szerint.

Ezek szerint a háztartások becsült jövedelme alapján a múlt évben a relatív szegénységi ráta 21,2 százalékos volt Romániában, 1,3 százalékponttal kisebb, mint az előző évben. Abszolút értékben 2022-ben a szegények száma 4,029 millió volt, 278 ezerrel kevesebb, mint 2021-ben. A szegények aránya a 0-17 évesek (27 százalék) és a 18-24 évesek (26,5 százalék) körében volt a legmagasabb.

Az INS adatai szerint a szociális juttatások fontos szerepet játszanak a szegénységi ráta csökkentésében. Így 2022-ben a nyugdíjak és szociális juttatások kifizetése nélkül pedig a lakosság közel fele (45 százaléka) élne a relatív szegénységi küszöb alatt, és értelemszerűen rosszabb lett volna az idősek (65 évesek és idősebbek) helyzete, akiknek a 84,4 százaléka relatív szegénységben élne.

A pénzügyi források akut hiánya miatt egyesek nem engedhetik meg maguknak, hogy olyan javakat birtokoljanak, úgy költekezzenek vagy olyan termékeket fogyasszanak, amelyek a gazdasági és társadalmi fejlődés jelenlegi szakaszában a tisztességes megélhetéshez szükséges minimumot jelentik.

Tavaly Romániában a súlyos anyagi és szociális deprivációban élők aránya 24,3 százalék volt, ami 1,2 százalékpontos növekedést jelent az előző évhez képest. Abszolút értékben 2022-ben 4,594 millió személy élt súlyos anyagi és szociális deprivációban, akiknek 46,8 százaléka férfi és 53,2 százaléka nő volt.

Az INS adatai szerint tavaly Romániában 597 ezer 65 év alatti személy élt nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban. Ezek azok a háztartások, amelyek tagjai a vizsgált időszakban a munkaórák kevesebb mint 20 százalékát töltötték fizetett munkával. Az előző évhez képest 2022-ben 105.000-rel csökkent a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban élők száma.

A szegénység vagy társadalmi kirekesztés veszélyének kitett személyek aránya 2022-ben 34,4 százalék (mintegy 6,5 millió fő) volt az országban, 0,1 százalékponttal kisebb, mint 2021-ben. A mutató a két felnőttből és három vagy több eltartott gyermekből álló háztartásokban (60,8 százalék) és az egyszülős háztartásokban (47,3 százalék) volt a legnagyobb.

A szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázata régiónként eltér Romániában. A legmagasabb kockázatot a délkeleti régióban regisztrálták (46,9 százalék), amelyet szorosan követ a délnyugat-olténiai régió (44,7), és a legalacsonyabb az arány a Bukarest-Ilfov régióban (19).

Közben a fősodratú román sajtó azon kesereg, hogy Magyarországon 15 százalékkal emelkedik a minimálbér 2024-től, vagyis jobban, mint Romániában, ahol tíz percentnyi emelést ígérnek, bár ennek sincs meg a fedezete a gazdasági teljesítményben, tehát csak államadósság-növelésből lehet csak előteremteni.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás