A székely népviseletet ünnepelték

A székely népviselet napját ünnepelték több székelyföldi településen pénteken úgy, hogy teljes munkaközösségek öltötték magukra népviseletüket vagy annak egy darabját. Az alkalomból Csíkszeredában bemutatták a FolkApp nevű népviselet-generátor alkalmazást.

A székely népviselet napját hagyományosan az Ezer Székely Leány Napja találkozó előtt egy nappal tartják a térségben a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes felhívására, így hangolódva az ünnepre.

A népviseletbe öltözött egyének és közösségek a róluk készült fotókat közösségi oldalukon is megosztják. A hivatásos néptáncegyüttes közösségi oldalán közzétett felvételek tanulsága szerint pénteken a Hargita megyei önkormányzat, az egyes polgármesteri hivatalok, könyvtárak, pékségek, gyógyszertárak munkaközösségei is székely népviseletet öltöttek.

Az alkalomból Csíkszeredában bemutatták a FolkApp népviselet-generátor alkalmazást. Ennek fejlesztésére a Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület (CsEKE) nyert mintegy 31 ezer eurós támogatást az uniós Leader-program keretében. Ehhez felkutatták, lefotózták, majd digitalizálták és szakmai leírással együtt elérhetővé tették a nagyközönség számára a Csíkszéken fellelhető népviseleteket. Szabó Károly elnök a csíkszeredai sajtótájékoztatón elmondta: a pályázatot a CsEKE néptáncegyüttese, a Zergék miatt nyújtották be, sokéves együttműködés eredménye. Közölte: szeretnék más tájegységekre is, akár egész Erdélyre kiterjeszteni. „Ma még tudjuk, hogy Csíkmadarasnak vagy Gyimesfelsőloknak milyen a népviselete, de 20-30 év múlva már nem fogjuk tudni, ezért olyan fontos ez a munka” – fogalmazott.

A FolkApp telefonos alkalmazás összekapcsolja a székely népviseletet beszerezni kívánókat a készítőkkel, sőt, abban is segít nekik, hogy megtalálják, mely tájegység népviselete a legmegfelelőbb számukra. Az applikáció jelenleg Alcsík, Felcsík, a Gyimesek és Kászonok vidékének a hagyományos népi viseleteit gyűjti össze, de a jövőben Udvarhelyszékre és Gyergyószékre is kiterjesztenék.

Csíkszeredában szombaton tartották a hagyományos Ezer Székely Leány Napját, amit 1931-ben kezdeményezett Domokos Pál Péter, de aztán évtizedekre betiltottak: előbb a román királyi hatalom, majd pedig a kommunista diktatúra. Csak Észak-Erdély visszatérte, majd pedig a Ceaușescu-rezsim bukásta után lehetett újjáéleszteni. A rendezvény célja a nemzeti és kulturális hovatartozás kinyilvánítása, a székely, magyar identitás erősítése. Az eseményen a térség néptáncegyüttesei magukra öltik népviseletüket, és a csíksomlyói hegynyeregben színpadra lépve bemutatják településük népdalait, táncait.

Tegnap a csíkszeredai Szabadság téren kezdődött, a csíksomlyói kegytemplomban és a két Somlyó-hegy közötti nyeregben folytatódott rendezvényre több ezer népviseletbe öltözött részvevő érkezett. A székelység hagyományőrző ünnepe késő délutánig tartott.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Hétfőn teszik közzé az érettségieredményeket, hőségriadóban

Következő hír

Megvéd-e az Európai Parlament egy potenciális gyilkost?

Related Posts
Total
0
Megosztás