Akik állatoknak tekintik a választópolgárokat

Emberi méltóságában sértett meg több millió embert Magyar Péter egy utcai fórumán, ahol kihaló állatfajtának nevezte a fideszeseket. Egy RMDSZ-es politikus pedig kártékony rovaroknak a konkurens magyar párt tagjait.

Ez a gyalázkodó, gyűlöletkeltő hangnem jellemző az új magyarországi „politikai messiás”, az exminiszter exférje, Magyar Péter nyilvános szerepléseire, illetve munkatársainak korábbi megszólalásaira is. Mindez kísértetiesen emlékeztet a 2022-es választási kampányra, amikor Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje trágyával etetett gombákhoz hasonlította a kormánypárti szavazókat, illetve ostobáknak, agymosottaknak nevezte a vidékieket. Egy azóta eltüntetett szocialista politikus, Bangóné Borbély Ildikó pedig a patkányok országának nevezte a saját hazáját.

Péter

A gyűlöletkeltésben és uszításban hetek óta élen járó Magyar Péter – aki egy megtévesztő nevű pártot is alapított nemrégiben „Tisza Párt” néven – a tiszaföldvári fórumán úgy fogalmazott: „mostanában már ciki fideszesnek lenni, kihaló állatfajta.” Bár ez nyilvánvalóan „csak egy metafora”, a politikai elemzők rámutatnak: nem véletlenek láncolata, hogy a baloldali politikusok rendre állatnak nevezik a jobboldali választópolgárokat. Magyarnak, Márki-Zaynak, Bangónénak és számos elvtársuknak a nemzeti tábor képviselőinek lenézése, degradálása a balliberális oldal elitizmusában gyökerezik. Ezt a felsőbbséges attitűdöt juttatta kifejezésre mások mellett az SZDSZ és a Momentum is a konzervatív szavazók gyalázásában, de a Kádár-rendszer is ilyen szellemiség mentén korlátozta az emberek gondolati és cselekvési szabadságát.

„Ha egy politikus állatnak nevezi a választópolgárok egy beazonosítható csoportját, az túlmegy egy határon” – mutatott rá ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, aki szerint szerint ezt olyan tekintélyes szerzők művei is alátámasztják, mint Timo Büchneré. „A német író Antiszemitizmus és állathasonlatok című kötetében például arról értekezik, hogy az emberek leállatiasítása a politikai közéletben a mai napig a náci beszédre vezethető vissza. Amint a szerző levezeti, az antiszemitizmus történetében az állatmetaforák és állat-összehasonlítások évszázadok óta elemi stilisztikai eszközök a dehumanizálásra” – fejtette ki.

A Magyarországon kormányzó Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója, Menczer Tamás országgyűlési képviselő a maga során így reagált: „Soha ne felejtsük el egy pillanatig se, hogy kik voltak azok, akik állatoknak és patkányoknak neveztek bennünket” Mint jelezte, június 9-én a választásokon adhatnak a polgárok csattanós választ a sértegetőknek.

A magyarországi sajtó és az abban megszólaló véleményformálók ugyanakkor elfelejtették megemlíteni – talán mert a tudomásukra sem jutott –, hogy a Romániában minden politikai erővel együttműködni, sőt kormányozni hajlandó RMDSZ-nek egy vezető politikusa, Szabó Ödön bihari parlamenti képviselő nemrég tenyésztett kártékony rovaroknak (legyeknek, szúnyogoknak) nevezte a pártjával szemben több helyen versenybe szálló polgári politikusokat és az Erdélyi Magyar Szövetség tagjait, szimpatizánsait. (Erről itt is olvashatnak bővebben: https://www.ehir.ro/az-rmdsz-elnoke-vagy-tehetetlen-vagy-cinkos/) Szabó egyébként korábban a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok egyik romániai megbízottja, a korrupcióért elítélt és a közéletből eltávolított volt Bihar megyei RMDSZ-elnök, a hírhedt Kiss Sándor mindenese volt.

 

Ő már igen sokszor kiviselte magát
Total
0
Megosztás
Előző hír

Csak június végére nyithat újra a parajdi sóbánya

Következő hír

Európában nem lesz háború, mert már van

Related Posts
Total
0
Megosztás