Az eget veri a magyarellenes sajtópropaganda Romániában

A szenilis Joe Biden amerikai elnök bíráló nyilatkozatával vezette fel a teljes román sajtó Orbán Viktor magyar kormányfő pénteki találkozóját Donald Trump volt és feltehetően leendő elnökkel.

Az állami Agerpres hírügynökség a balliberális AFP beszámolója alapján ír az eseményről, amit a romániai média túlnyomó többsége átvett. A legnagyobb bukaresti portálok címben is azt emelik ki, hogy Biden bírálta republikánus riválisát, amiért az találkozott Orbán Viktorral. Idézik a mandátuma utolsó évét töltő amerikai elnök nyilatkozatát, miszerint a magyar miniszterelnök „diktatúrát akar létrehozni”.

A román beszámolók Orbán Viktor „jó barátjaként” írják le Trumpot, aki floridai birtokán fogadta Magyarország kormányfőjét. Mint írják, a magyar politikus azon kevés európai vezetők egyike, akik a republikánus jelölt győzelmét kívánják Joe Biden demokrata jelölttel szemben. Arról is hírt adnak, hogy Orbán Viktor pénteken egy fényképet posztolt Facebook-oldalán, amelyen az amerikai exelnökkel közösen látható, alatta Trump jelmondatával: „Tegyük ismét naggyá Amerikát!”

Idézik Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Kutatóintézet vezetőjének egyik interjúját, amelyben az Amerikában született és tanult elemző arról beszélt, hogy a látogatás célja az amerikai és magyar konzervatívok közötti kapcsolatok kiépítése. A román sajtóbeszámolók megjegyzik: Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely az orosz–ukrán háború kitörése óta is szoros kapcsolatokat tart fenn a Kremllel.

Pappin

A román és amerikai titkosszolgálatok ellenőrzése és befolyása alatt álló fősodratú román média évek óta tartó magyarellenes kurzusa akkor élesedett ki a végletekig, amikor Oroszország megkezdte különleges hadműveleteit az oroszok lakta kelet-ukrajnai régiókban. Azóta a román sajtóban és az általa befolyásolt közbeszédben folyamatosan és párhuzamosan zajlik a magyar- és oroszellenes hergelés, uszítás, a leggyakrabban szemenszedett hazugságokkal és gátlástalan történelemhamisítással körítve. Vlagyimir Putyin démonizálása mellett Orbán Viktor is rendszeresen megkapja a magáét.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Kamugeri megint lebukott

Következő hír

Amerikai „igazságszolgáltatás” történt Verespatak ügyében

Related Posts
Total
0
Megosztás