Az ellenzék jól látja: kétpárti diktatúra van Romániában

Hiányolja a kétfordulós polgármester-választást és ezért a június 9-i önkormányzati választások bojkottálására készül a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) – nyilatkozta keddi sajtótájékoztatóján az egyre népszerűbb alakulat elnöke.

George Simion emlékeztetett, van egy tervezetük a parlamentben a polgármesterek és a megyei tanácselnökök két fordulóban történő megválasztásáról, de már nincs esély arra, hogy azt még ebben a törvényhozási ciklusban elfogadják, mert „a polgármesteri hivatalok, a megyei tanácsok, az igazságszolgáltatás, a hírszerző szolgálatok, az alkotmánybíróság és az ombudsman” is alá van rendelve a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), amelyek egy senki által meg nem választott monstruózus koalícióban bitorolják a hatalamt Romániában.

Az AUR elnöke hozzátette, „kétfordulós választás nélkül nincs remény a demokratikus győzelemre”, ezért valamilyen formában bojkottálni fogják a június 9-i helyhatósági választásokat, és erre fognak biztatni más pártokat is. Simion szerint alakulata nem riad vissza az „extrém, de demokratikus gesztusoktól”, hogy kifejezze ellenvetését. Az AUR elnöke ugyanakkor a közösségi média „cenzúrázására” tett kísérletről is beszélt, „antidemokratikus és totalitárius magatartással” vádolva a „Iohannis-rezsimet”, amelyet szerinte a két egymást váltogató miniszterelnök, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă képvisel.

Simion felrótta azt is, hogy túl nagyszámú aláírás gyűjtésére kötelezik a választáson indulni kívánó pártokat, szerinte ez akadályozza az új, fiatal alakulatokat. „Nem beszélhetünk többpártrendszerről, amikor 200 ezer aláírást követelnek egy párttól két hét alatt” – fogalmazott.

Mint ismeretes, az RMDSZ és sajtója régóta azzal riogatja a romániai magyarságot, hogy az egyfordulós polgármester-választás magyar szempontból kedvezőtlen, ugyanis olyan városokban, községekben, ahol nincs többségben a magyarság, eleve esélytelenek lennének a párt emberei. A korábbi, kétfordulós rendszerben ugyanis ha egy magyar és egy román jelölt jutott tovább a második körbe, a románok egységfrontot alkottak a magyar jelölt ellen. Ez az érvelés azonban a demokrácia alapelvével, a többségi akarat érvényesülésével megy szembe. Az egyfordulós választás során akár a leadott szavazatok harmadával, negyedével vagy még kevesebbel is polgármester vagy megyeelnök lehet valamely párt jelöltje.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Egy ember miatt nem bukhat meg a bihari magyaroknak kínálkozó lehetőség

Következő hír

Apuka lánya lenne polgármester Nagykárolyban

Related Posts
Total
0
Megosztás