Az első Nagyajtai Várfesztiválról

A Jurta Egyesület első ízben szervezi meg a már régen megálmodott Várfesztivált, 2022. augusztus 12–14. között az erdővidéki Nagyajtán, a 15. században épült nagyajtai unitárius vártemplom udvarán.  Nagyajta (rom. Aita Mare) a trianoni diktátumig Háromszék vármegye Miklósvári járásához tartozott, ma Kovászna megye egyik községe.     

A Jurta Egyesület lassan húsz éve a helyi és regionális közösséget igyekszik különböző gyerek- és ifjúsági tevékenységekkel színesíteni, fő céljának tekinti, hogy a különböző rendezvények által a fiatalok és gyerekek mindennapjaiba közösségi életformát teremtsen. Az elmúlt évek alatt számos projekt került megvalósításra, lefedve a kulturális, sport, oktatás, népzenei területeket egyaránt.

A Várfesztivál központi elemét a művészetek találkozása adja. A fesztivál programkínálata kitér a zene, a képzőművészet, a népművészet ágazataira, célcsoportját tekintve a gyerekektől egészen a felnőtt korosztályig terjed ki. A párhuzamosan zajló programpontok között megtalálható majd a zenei együttesek előadása a várszínpadon, néptáncelőadások, állandó jelleggel pedig kiállítások, kézműves tevékenységek, kézműves vásár, gyerekfoglalkozásokon vehetnek részt az odalátogatók.

Az idén első alkalommal sorra kerülő Várfesztivál péntek délutántól vasárnap estig tartó programkínálata felöleli mindazokat a tevékenységeket, amelyek a Jurta Egyesület célkitűzései is egyben. A péntek délutáni megnyitót követően a nemrég lezajlott III. Citera műhelymunka gálaműsorát, valamint Sorbán Enikő homoródalmási népdalénekes előadását tekinthetik meg a résztvevők. Ezt követően megnyílik az állandó jellegű kézműves vásár, valamint a gyerekfoglalkozások, a résztvevők személyes lovashintón is körbe járhatják a települést a várfesztivál teljes ideje alatt. Az esti koncertek előtt a Látva lássanak című Ady Endre-vándorkiállítás megnyitója, borkóstoló, a vártemplomban orgonakoncerttel egybekötött szervezett vezetés közül válogathatnak a résztvevők. Péntek este a Legbelsőkör, majd Szabó Balázs Bandája koncertjeit élvezhetik a várfesztiválozók, utána pedig tábortűzzel és jam session-el zárul a nap.

Szombaton délben megnyitja kapuit a várudvar, az állandó kézműves vásár, gyermekfoglalkozások mellett kézműves tevékenységekre kerül sor, majd Szekeres Attila István heraldikus tart előadást a településre reflektáló címerekről.

Délután a Nagyajtai művészek című kerekasztalbeszélgetésére kerül sor, majd pálinkakóstolóval egybekötött felnőtt mesemondásra várják a fesztiválozókat. A nap folyamán ismét lesz lehetőség a vártemplom történetének megismerésére, hiszen orgonakoncerttel egybekötött szervezett vezetés várja az érdeklődőket. A gyerekek különböző tevékenységek keretén belül élvezhetik a fesztivált, hiszen Szabó Károly cianotípia workshopja, Benedek Márta reneszánsz gyermekjátékai valamint a Lelkes Zenekar hangszersimogatója közül válogathatnak. Az est koncertekkel folytatódik, fellép a Lelkes Zenekar, a Szintaxis, valamint Koszika & The Hotshots, a koncertek után táncházba várják a mulatni vágyókat, ahol a talpalávalót a Lelkes Zenekar biztosítja.

Vasárnap 11 órától ökumenikus istentiszteletre kerül sor a nagyajtai unitárius vártemplomban, melynek keretén belül Lőrinczi Lehel orgonaművész előadását hallgathatják meg. Délután a várszínpad különböző előadásait tekinthetik meg a résztvevők, fellép a Kájoni Consort régizene együttes, a Kékvirág Néptáncegyüttes, a Gazdag Miklós Polgári Daloskör, a Classical Singers operett együttes, valamint a Művészeti Népfőiskola Nagyajtai és Középajtai Néptánccsoportja.

Az előadásokat követően a Várfesztivál zárókoncertjét a Last Minute zenekar biztosítja, este pedig a tűzzsonglőrök performanszával zárul az I. Nagyajtai Várfesztivál.

Total
21
Megosztás
Total
21
Megosztás