Az Országházban lezajlott Duray-konferenciáról

Budapest, 2023. április 20. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora beszédet mond a közelmúltban elhunyt felvidéki politikus, Duray Miklós emlékére rendezett emlékkonferencián az Országházban 2023. április 20-án. MTI/Soós Lajos

Duray Miklós üzenete a világ magyarságának címmel tartottak emlékkonferenciát április 20-án délelőtt a magyar fővárosban, az Országház főrendházi üléstermében, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Ludovika) szervezésében.

Duray Miklós egész élete és személyes példamutatása üzenet a világ magyarságának – mondta Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes nyitóbeszédében. A közelmúltban elhunyt felvidéki magyar politikus emlékére rendezett konferencián a rendszerváltoztatás emblematikus személyiségének nevezte a politikust, aki szerinte nemcsak a felvidéki, de az egyetemes magyarság életében is intellektuális iránytű volt.

Semjén kiemelte: vannak ma is, akik politikai megrendelésre próbálják meghamisítani az elmúlt idők történelmét. De sem Duray Miklóst, sem az általa irányított Együttélést nem lehet kitörölni a történelemből.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta, a magyar nemzet felemelkedése nagyban függ attól, hogy alkalmazza-e a közösség Duray Miklós örökségét. Drámainak nevezte, hogy a felvidéki magyarság körében tíz év alatt 40-50 ezres, vagyis tíz százalékos fogyatkozás következett be, Erdélyben pedig ez szám mintegy 200 ezer fő. A születésszámok mélyrepülése és a külhoni magyarok asszimilációja mellett a háború is tizedeli sorainkat, a magyarság etnikai összetétele pedig drámai mértékben romlik – mutatott rá. A politikus szerint a hajthatatlan és hajlíthatatlan Duray nyomdokain járva, türelemmel, de vállalni kell a vitákat, akár a megbélyegzést is a nemzet sorsának jobbra fordulásáért. Ez óv meg minket attól, hogy bólogató Jánosok nemzetévé váljunk.

Jan Carnogursky volt szlovák miniszterelnök arról beszélt, sok kérdés szétválasztja a szlovákokat és a magyarokat, de ha Közép-Európában létrehoznánk egy szövetséget, amely kölcsönösen támogatná egymást, akkor nagyobb erőt tudnánk képviselni, mint a szlovákok és a magyarok összlétszáma. Azt mondta: egymással szövetségben Budapest könnyebben tudna ellentmondani Brüsszelnek, és a kormányváltást követően talán Pozsony is. „A szövetségünk nem abban kellene, hogy álljon, hogy betilttassuk a történelmi Magyarország térképét ábrázoló emlékműveket, hanem hogy közösen lépjen fel Budapest és Pozsony” – rögzítette.

Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke beszédében kiemelte, Duray Miklós a jogvédő küzdelmeket, a nemzetvédő küldetést hagyta ránk örökségként. Jól tudta, hogy csakis emelt fejjel, mély hitből, meggyőződésből táplálkozó elszántsággal maradhat talpon a felvidéki magyar közösség. Úgy emlékezünk rá, mint megtörhetetlen magyarra és európaira – méltatta.

Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora elmondta: Duray Miklós a szlovák nemzettel való együttélés kölcsönös tiszteleten és egyenjogúságon alapuló, jogilag szabályozott formáját kereste. Felidézte, Duray a NKE-n is oktatott, ahol mindig kiemelten kezelték a kisebbségvédelmet, ezért is hozták létre tavaly az egyetem kisebbségpolitikai kutatóműhelyét.

A budapesti konferencia egyik meghívottja és előadója Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke volt, aki a határon túli magyar vezetők megemlékezései rendjén mondott beszédet, ami itt olvasható: http://tokeslaszlo.ro/cikk/a_duray-emlekkonferenciarol

(Fotó: MTI)

Total
0
Megosztás
Előző hír

A kevéssé ismert-olvasott Szőcs Géza

Következő hír

Lengyelország a tűzzel játszik

Related Posts
Total
0
Megosztás