Az USA az utolsó ukránig akar harcolni Oroszországgal

Az Amerikai Egyesült Államok az utolsó ukránig akar Oroszországgal közvetve harcolni – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ma újságíróknak. Ezzel arra reagált, hogy a szerdán váratlanul Washingtonban érkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel, és felszólalt az amerikai kongresszus két háza előtt. Úgy volt öltözve mindvégig, mint akit a laktanyából szalasztott a körletparancsnok…

Az ukrán államfő, akinek amerikai részről további katonai támogatást ígértek, egyebek között azt hangoztatta, nem tudja, hogy milyen az igazságos béke Oroszországgal, de biztos benne, hogy kizárja a területi és szuverenitási kompromisszumokat. „Az Egyesült Államok az utolsó ukránig folytatja az Oroszországgal folytatott de facto és közvetett háború irányvonalát” – mondta erre Peszkov. Kifejezte a Kreml sajnálkozását amiatt, hogy Zelenszkij amerikai látogatása alatt egyetlen békefelhívás sem hangzott el, mint ahogy senki sem hozta szóba az orosz aggályokat sem.

Az Ukrajnának ígért amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszereket a szóvivő a többi fegyverhez hasonlóan legális célpontnak minősítette az orosz fegyveres erők számára. Emlékeztetett arra, hogy a Moszkva által különleges hadműveletnek nevezett háború egyik célja Ukrajna demilitarizálása. Úgy vélekedett, hogy a Patriotok nem fogják elősegíteni a rendezést, és az egyre korszerűbb fegyverek szállításával a Nyugat csak elnyújtja az ukrán nép szenvedését.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy Zelenszkij és Biden tárgyalásai azt bizonyították: az Egyesült Államok és Ukrajna nem törekszik a békére. Emlékeztetett arra, hogy Washington 45 milliárd, az EU pedig 28 milliárd dollár értékű katonai támogatást nyújtott Kijevnek. Meglátása szerint a Nyugat huzamos szembenállásra rendezkedik be Oroszországgal szemben, opportunista magatartásával a büntetlenség érzetét kelti Kijevben, és egyre veszélyesebb lépésekre bátorítja őt.

Úgy vélekedett, hogy sem António Guterres ENSZ-főtitkár, sem beosztottjainak álláspontja nem pártatlan és nem realista az orosz–ukrán béketárgyalásokkal kapcsolatban.

Olaf Scholz német kancellárnak azt a felhívását kommentálva, hogy beszélni kell az ukrajnai helyzet megoldása érdekében, emlékeztetett: Kijev törvényben tiltotta meg maga számára a párbeszédet Moszkvával. Felszólította Berlint, hogy pontosítsa, kivel kellene beszélni, és emlékeztetett, hogy például Annalena Baerbock német külügyminisztert nem tiltották el a moszkvai látogatástól. Azt is kifejtette ugyanakkor, hogy Németország ukrajnai fegyverszállításai révén önszántából tette önmagát a konfliktus részesévé, ezért nem lehet tiszteséges közvetítő Moszkva és Kijev között.

Zaharova máskülönben felszólította a moldovai vezetést, hogy ne folytassa a kívülről ráerőltetett és irracionális irányvonalat az Oroszországgal fennálló kapcsolatok megszakítására. Rámutatott, hogy ezt a moldovai lakosság többsége nem támogatja. Úgy vélekedett, hogy a kétoldalú kapcsolatok megszakításának jelentős, nagyon súlyos és nagyon szomorú következményei lesznek mindenki számára.

 

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Az EU elfogadta a Magyarországgal kötött kohéziós megállapodást

Következő hír

Felébredt a román külügy egy kis sajnálkozás erejéig

Related Posts
Total
0
Megosztás