Bagatellizálja a koronavírust a román egészségügyi kormányzat

Romániában kedden ismét átlépte, szerdán pedig megközelítette a tízezret a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, Alexandru Rafila szocialista egészségügyi miniszter pedig napi tízezres átlagot valószínűsített erre a hétre.

A közegészségügyi intézet összesítése szerint a múlt héten végzett szekvenciális elemzések során a megvizsgált esetek 93 százalékában az Omikron mutáció BA-4-es vagy BA-5-ös alváltozatát mutatták ki. A miniszter szerint ezek a roppant fertőző alvariánsok viszonylag enyhe lefolyású betegséget idéznek elő, ezért szerinte az augusztus folyamán várt tetőzés idején sem fog elviselhetetlen terhelés nehezedni az egészségügyi ellátó rendszerre.

A bukaresti egészségügyi minisztérium szerdai jelentése szerint jelenleg 3571-en vannak kórházban, 233 súlyos beteg szorul intenzív terápiás ellátásra. Tavaly ősszel, amikor az eddigi legsúlyosabb, a Delta-variáns által okozott járványhullám idején átlépte a tízezret a napi esetszám, háromszor ennyien voltak már kórházban, és hatszor ennyien az intenzív osztályon, az áldozatok napi átlaga pedig a százat is meghaladta, a jelenlegi (átlagosan) napi hét halálesethez képest.

Beatrice Mahlert, a bukaresti Marius Nasta Tüdőkórház igazgatóját annak kapcsán szólaltatta meg az Agerpres hírügynökség, hogy az egészségügyi hatóságok „banális légúti fertőzéshez”, egyszerű szezonális influenzához hasonlították a koronavírus felfelé ívelő hatodik hullámát, és azt közölték, hogy nem terveznek járványügyi megszorításokat.

A poszt-Covid szindróma sok olyan páciensnél is jelentkezik, aki enyhe tünetekkel esett át a koronavírus-fertőzésen, a könnyen átvészelt betegség is olykor nehezen gyógyuló szövődményekkel, maradandó tüdőkárosodással jár – mondta a neves főorvos. A szakember szerint a poszt-Covid tünetekre – köhögésre, fáradékonyságra, rendszeres légúti fertőzésekre – panaszkodó pácienseik fele olyan, koronavírus-fertőzésen 3–6 hónapja átesett fiatal, aki antivirális kezelés, kórházi beutalás nélkül úszta meg a fertőzést, mégis olyan maradandó károsodás figyelhető meg a tüdején, mintha több mint húsz évig dohányzott volna.

Mahler szerint sok olyan betegük van, aki többször is megfertőződött koronavírussal, és bár egyszer sem jelentkeztek súlyos tünetek, a károsodott tüdőfunkciókat nem sikerült maradéktalanul helyreállítani.

A PNL-PSD-RMDSZ kormánykoalíció csupán arra van tekintettel, hogy minél kevesebben kerüljenek kórházba, hogy a sérülékeny egészségügyi ellátórendszer ne terhelődjön, ez viszont a Romániában így is túlburjánzott gyógyszermaffia malmára hajtja vizet: a polgárok öngyógyító gyógyszerfogyasztása a legmagasabb Európában.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Botrányos, politikailag befolyásolt versenyvizsga zajlott a margittai kórház menedzseri székéért

Következő hír

Medvék miatt lezártak több túraösvényt Háromszéken

Related Posts
Total
0
Megosztás