Balassi-kard: magyar költő és amerikai műfordító kapja

A Balassi Bálint-emlékkard az első magyar irodalmi díj, amely mind az öt kontinensre eljutott: Tokiótól Santa Barbaráig, Jyväskylätől Kinshasáig, Sao Paulótól Melbourne-ig.

Magyar költőként Zalán Tibor, külföldi műfordítóként Peter V. Czipott kapja 2023-ban a Balassi Bálint-emlékkardot. A nemzetközi irodalmi elismerést jövőre a 27. alkalommal adják át, a hagyományokhoz híven Budapesten Bálint-napon – közölte az MTI-vel szerdán Molnár Pál, a díj alapítója és a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke.

A méltatás szerint Zalán Tibor több műfajban alkot, számos verseskötete jelent meg az elmúlt évtizedekben. Műveiért jelentős díjakat kapott, elismert alakja a magyar irodalmi életnek. Lipák Tiborként született Szolnokon 1954-ben, Abonyban nőtt fel, írói nevét a legendás szerkesztő Ilia Mihály ösztönzésére választotta még szegedi egyetemista korában.

A szintén 68 esztendős Peter V. Czipott kaliforniai alkotó, aki elsősorban magyar világirodalmi remekeket ültet át angol nyelvre. A napokban Budapesten jelent meg Toll és szablya – The Pen and the Sword című, kétnyelvű kötete. A harmincnyolc Balassi-verset tartalmazó könyv kiadója a Kairosz.

A Balassi Bálint-emlékkardot és a díjhoz tartozó herendi porcelán-kisplasztikát eddig 49 költő és műfordító vette át, köztük erdélyiekként Farkas Árpád, Ferenczes István, Lövétei Lázár László és László Noémi. Most az 50. és 51. kard átadása következik.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Anarchista felforgatókönyvek a magyarországi tüntetéseken

Következő hír

A magyar baloldal nem a magyarság oldalán áll

Related Posts
Total
0
Megosztás