Bankszámlákat feltörő bűnbandát lepleztek le Romániában

A bukaresti törvényszék előzetes letartóztatásba helyezett pénteken egy brit állampolgárt, aki az ügyészség Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatósága (DIICOT) szerint tagja volt egy bankszámlák feltörésére szakosodott hackerekből álló bűnbandának – közölte az Agerpres.

Csütörtökön négy házkutatást tartottak egy online pénzügyi csalással és pénzmosással kapcsolatos ügyben. A vádhatóság szerint a 2014 végén, 2015 elején létrejött bűnbanda rosszindulatú szoftverek (malware) segítségével hozzáfért több személy bankszámlájához, amelyekről általuk kezelt számlákra utalták át pénzt.

A házkutatások nyomán hat személyt állítottak elő, közülük egy brit állampolgárt őrizetbe vettek, majd előzetes letartóztatásba helyeztek, egy román állampolgár pedig hatósági felügyelet alá került.

Az ügyészek szerint a brit állampolgár rávett két személyt, hogy bocsássanak a csoport rendelkezésére bankszámlákat, amelyeket aztán felhasználtak a pénzügyi csaláshoz. Összesen 50 tranzakciót hajtottak végre, amelyek révén kétmillió lejes kár keletkezett. Ebből több mint félmillió lejt sikerült visszaszerezni és visszajuttatni a károsultaknak.

A brit állampolgár 2017 és 2022 között három lakást vásárolt több mint 300 ezer euró értékben a csalással szerzett pénzből – közölte a DIICOT.

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás