Bojkottra szólít a magyarországi Roma Parlament

Értetlenkedés fogadta a Horváth Aladár vezette magyarországi Roma Parlament felhívását, amelyben arra kérik a cigányokat, hogy a most elkezdődött népszámlálás során ne vallják meg a nemzetiségi hovatartozásukat. A reformkommunista szervezet elnöksége így kíván tiltakozni „a magyar állam jogfosztó és elnyomó anticiganista politikája ellen, amely az élet valamennyi területén intézményesült”.

A Roma Parlament álláspontjával szemben a magyarországi roma szervezetek vezetői úgy vélik, a cigányok nem akarják letagadni a származásukat. Az Országos Roma Önkormányzat általános elnökhelyettese – az elnök éppen letartóztatásban van – a sajtó kérdésére kijelentette: nem tudja és nem is akarja letagadni a származását. Lakatos Oszkár felhívta a figyelmet, hogy a nemzetiségi roma önkormányzati választásokon csak azok indulhattak, akik cigányként regisztrálták magukat a kisebbségi névjegyzékben. Ennek tükrében ők nem is tehetnék meg, hogy a népszámláláskor ne vallják magukat cigánynak.

Az Idetartozunk Egyesület szintén úgy fogalmaz: „Tudnia kell a mindenkori kormánynak, a parlamentnek, a helyi döntéshozóknak, a kisebbségeknek, hogy a jelenlétünkkel, a társadalmi-gazdasági részvételünkkel számolni kell, és fontos tényező, hogy mennyien élünk az országban. Identitásunk és kulturális értékeink állam általi elismerésének, elismertetésének is alapja, hogy megvalljuk a származásunkat.” Hozzájuk hasonlóan Lakatos Béla roma szakértő is egyetért azzal, hogy azok, akik úgy érzik, hogy romák, vallják annak magukat.

A Roma Parlament nevű „polgárjogi mozgalom” elnöke, Horváth Aladár a rendszerváltás után az SZDSZ-ben politizált, országgyűlési képviselő is volt, évtizedek óra a Soros-hálózat egyik magyarországi aktivistájaként tartják számon. A balliberális kormányok idején mindig kapott valamilyen magas állami tisztséget, de a baloldal bukása óta nem tudni, miből él, mert politikusként mindig megbukik. Kövér László, az Országgyűlés elnöke már húsz évvel ezelőtt azt nyilatkozta a megélhetési romának tartott népművelőről, hogy a „Horváth Aladár-féléknek a konfliktus a lételemük”.

Egyébként a legutóbbi magyarországi népszámláláson, 2011-ben 315 583 ember vallotta magát romának. Ám a szociológusok becslései félmillió és egymillió közé teszik a számukat.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A notórius román feljelentő ismét akcióban

Következő hír

Egy különös hazatérés Erdővidéken

Related Posts
Total
0
Megosztás