Bonyodalmas oktatási és munkarend húsvétkor

A húsvétot a nyugati kereszténységgel ünneplő romániai diákoknak március 29. és április 2. között nem kell részt venniük a tanórákon – derül ki az oktatási minisztériumnak a tanfelügyelőségekhez eljuttatott körleveléből. Ami a római katolikus vagy protestáns tanárokat illeti, a szaktárca azt javasolja az iskoláknak, hogy „előbb vizsgálják meg a létszámukat”.

„Az ortodoxtól eltérő felekezethez tartozó tanulók, akik a húsvétot 2024. március 31-én ünneplik, nem kötelesek részt venni a tanórákon a 2024. 03. 29 – 2024. 04 02. közötti időszakban, és kérésre igazolni fogják a hiányzásaikat” – áll a bukaresti tárca hivatalos tájékoztatásában, amelyet az Edupedu.ro oktatási szakportál ismertetett hétfőn.

Ami a tanárokat illeti, az ágazati kollektív munkaszerződés értelmében mindenkinek szabad a saját nagypéntekje és húsvét hétfője. Az oktatási minisztérium által most küldött dokumentum szerint esetükben az iskoláknak több lehetőségük is van. „Javasoljuk, hogy minden egyes oktatási intézmény szintjén végezzenek elemzést arról, hány alkalmazott esik ezen előírások hatálya alá. Ennek függvényében az intézmény igazgatótanácsa dönthet úgy, hogy felfüggeszti a tanítást ezeken a napokon, és meghatározza a pótlás módját, vagy átszervezheti a programot úgy, hogy mások helyettesítik az érintett tanárokat” – mutat rá a szaktárca.

Mint ismeretes, a nyugati kereszténység most hétvégén ünnepli a húsvétot, miközben az ortodox felekezetűek csak jóval később, május 5-én ünneplik Krisztus feltámadását. A törvény értelmében Romániában a nagypéntek és a húsvét hétfő is munkaszüneti nap, ki-ki a saját felekezete szerint veheti igénybe. Ám ez a „jog” nagyon sok helyen nem érvényesül, sem a munkahelyeken, sem a tanintézetekben, sem másutt, mert a domináns görögkeleti egyház és a többségükben ehhez tartozó intézményvezetők, munkaadók, főnökök stb. nem veszik figyelembe, nem tartják tiszteletben.

Ligia Deca tanügyminiszter egy tegnapi sajtótájékoztatón közölte: nem módosul idén sem a nyolcadikosok országos képességfelmérő vizsgája, sem az érettségi, ezeket a megszokott formában szervezik meg az idén. A tárcavezető fontolóra veszi, hogy azok a javító tanárok, akiknek értékelése a képességfelmérő próbavizsgán helytelennek bizonyult, csak továbbképző kurzus elvégzése után vállalhassanak a nyári vizsgán ilyen feladatot. Idén ugyanis első alkalommal véletlenszerűen kijelölt értékelők javították digitálisan a próbavizsga-dolgozatokat, és Deca szerint a jelzett problémák egyike, hogy a két javító tanár által adott osztályzat közötti különbség meghaladta az egy pontot. Az új rendszerrel az volt a másik gond, hogy mivel nagyon kevés javítótanár volt, túl nagy számú dolgozat jutott egy tanárra – mondta még az oktatási miniszter.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Már nemcsak Putyintól, hanem Orbántól is rettegnek a románok

Következő hír

Európára ácsingózunk nyakig a Balkánban

Related Posts
Total
0
Megosztás