Bukaresti képzőművészeti botrány

Raluca Turcan román kulturális miniszter ma bejelentette: elemezni fogja a bukaresti Művészeti Múzeum műtárgyainak származását, hogy ellenőrizze az alkotások eredetiségét, miután a sajtóban felröppent a feltételezés, miszerint a Victor Brauner-tárlaton hamisítványokat is kiállítottak.

„Ez olyan, mint a korrupció gyanúja: ha valaki azt állítja, hogy valaki hibázott, akkor be kell bizonyítania, hogy az illető hibázott. Nem szerencsés a nyilvánosság előtt vitatkozni azon, hogy egy intézmény eredeti műtárgyakat állított-e ki. Ez nincs rendben” – nyilatkozta újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető. Turcan arról biztosította a közvéleményt, hogy a szakemberek ellenőrizni fogják, „van-e bár egy morzsányi igazság” a Victor Brauner-kiállítással kapcsolatban elhangzott vádakban. Magánvéleményként kifejtette: személyes konfliktust sejt a háttérben, és kétségesnek tartja a vádak megalapozottságát. „Kulturális miniszterként (…) aggasztónak találom, hogy egy kulturális szakember meg meri kérdőjelezni Románia egyik, ha nem a leghitelesebb múzeumát, a Román Nemzeti Művészeti Múzeumot” – mondta a semmilyen komoly képesítéssel nem rendelkező pártpolitikus, a Nemzeti Liberális Párt egyik „szőke nője”.

Pavel Şuşară műkritikus, a Romániai Művészeti Szakértők és Értékbecslők Egyesületének (AEEAR) elnöke egy nyílt levélben „súlyos intézményi és kurátori hibákkal” vádolta a múzeum vezetőségét, mivel szerinte hamisítványokat állítottak ki a Victor Brauner. Az oneirikus és az okkult között című tárlaton. Levelében kérte a kulturális minisztériumot, hogy tisztázza ezt a problémát. A vádakat korábban Şuşară a Facebook-oldalán is közzétette.

Egy másik művészettörténész, Adrian Buga árulta el, hogy ezek a hamisítványnak vélt művek a börtönviselt Adrian Năstase ex-miniszterelnök és családja kétes eredetű magángyűjteményének részét képezik, és szerinte valóban szakértői ellenvizsgálatot kellene kérni.

Válaszul a bukaresti múzeum sajtóközleményben arról tájékoztatott, hogy a Brauner-kiállításon megtekinthető alkotások az intézmény, külföldi múzeumok, a család és Zoe Vida Porumb képzőművész gyűjteményéből származnak. Ezeket szakértők hitelesítették, bibliográfiai forrásokban szerepelnek, és tudományos munkákban nem vitatták az eredetiségüket. „Ezért a Román Nemzeti Művészeti Múzeumnak nincs tudomása arról, hogy az általa szervezett tárlatokon hamisítványokat állítottak ki” – olvasható a közgyűjtemény közleményében.

Az 1903-ban a moldvai Karácsonkőn született zsidó Victor Brauner Franciaországban vált dadaistából szürrealista festővé 1932-ben, rövid időre visszatért Romániába, ahol csatlakozott az illegális kommunista párthoz. 1938-ban végleg Párizsba költözött, a háború alatt Dél-Franciaországban bujkált, közben szobrászkodott is, a francia főváros halt meg 1966-ban.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Haláleset egy franciaországi gazdatüntetésen

Következő hír

Az ukránok saját katonáikat is megölik, köztük magyarokat is

Related Posts
Total
0
Megosztás