Csak jövő nyárra kapják meg az oktatási-nevelési pénzt a határon túli diákok

Még bő két hétig lehet pályázni a Szülőföldön magyarul program oktatási-nevelési, illetve hallgatói támogatására, amelyet idén a szokásosnál később, a tanév lezárta után hirdettek meg. A késői meghirdetés a kifizetéseket is érinti majd, valószínűleg 2023 nyarán kaphatják kézbe a jogosultak a 2021–22-es tanévre vonatkozó támogatásokat – írta a Székelyhon.ro.

A magyar kormányzat által évekkel ezelőtt meghirdetett Szülőföldön magyarul program célja a magyar nyelvű oktatás támogatása és a magyar iskolaválasztás ösztönzése, így a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásra, illetve hallgatói támogatásra azok a romániai gyerekek és fiatalok pályázhatnak, akik tanulmányaikat magyar nyelven folytatják.

Bár a kezdetektől így van ez, sokan meglepődnek azon, hogy a sérült vagy halmozottan sérült magyar nemzetiségű kiskorúak számára is lehet igényelni az oktatási-nevelési támogatást. Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, programkoordinátor, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének munkatársa elmondta, hogy azon sérült gyerekek után kérelmezhető a támogatás, akik speciális központokban tanulnak, illetve ez esetben számítanak a különböző oktatási formák is, sérültségi szinttől függően. „Nem hagyományos oktatási intézményekről beszélünk, hanem speciális intézményekről, illetve jó tudni, hogy nem csak az állami intézmények jönnek szóba, hanem a nem akkreditált nevelési és oktatási intézmények is, amelyeket sokszor egyesületek működtetnek, az ő igazolásukat is elfogadjuk” – mondta a sérültek kapcsán felmerülő kérdésre a programkoordinátor.

A szokásosnál későbbi időpontban meghirdetett pályázat picit módosított a szabályokon is. Már elkezdődött a 2022–2023-as tanév, de szeptemberben csak az elmúlt, 2021–2022-es tanévre vonatkozó oktatási-nevelési, illetve hallgatói támogatást hirdették meg. Így az idei kiírás szerint nem jogosult a támogatásra az az alap- vagy középfokú oktatási intézményben tanuló, aki a 2021/2022-es tanévben több mint 100 tanóráról igazolatlanul hiányzott. Az előző években úgy volt, hogy az első félévben, akinek ötvennél több igazolatlan hiányzása volt, az nem jogosult a támogatásra, most lévén, hogy a tanév már lezárult, egész tanévre számítjuk, így maximum 100 a megengedett igazolatlan hiányzások száma. Ez azért fontos kitétel, mert a félévre ötven, vagy egész tanévre száz hiányzás azért elég jelentős, és fontos lenne, hogy járjon is az intézménybe a diák, ne csak beírassák, és aztán az iskola felé se megy. Igenis legyen jelen, ténylegesen részesüljön is az oktatásban – részletezte a Szülőföldön magyarul program koordinátora. Kérdésünkre elárulta, sokan, ha ennél több hiányzást gyűjtenek be, be sem küldik a pályázatukat, viszont előfordult már olyan is, hogy 230 igazolatlan hiányzással pályáztak. Ezeket természetesen elutasítják.

Az október 20-ai pályázati határidő miatt eltolódik majd a kifizetés is, mert Ady-Kovács-Ferenczy Noémi szerint vannak bizonyos periódusok, amelyeket nem lehet lerövidíteni. A feldolgozási idő hossza az igénylések számától függ természetesen, ám mivel általában több mint százezer levelet kell átnézni, a feldolgozás három hónapnál nem lesz rövidebb. Utána jön az ellenőrzések időszaka, a hiánypótlások szakasza, amelyre előreláthatólag jövő év február, márciusa körül kerül majd sor. Mindazonáltal, ha valaki rájön, hogy elfelejtett valamit betenni a pályázati borítékba, akkor a hiányzó dokumentumot elküldheti egy borítékban, nem muszáj megvárni a felszólítást. „Amíg a feldolgozás nincs készen, addig nem is tudunk információval szolgálni arról, hogy vajon kimaradt-e valami az igénylésből. Gyakran kapunk olyan telefonhívást, hogy hát ő nem is biztos benne, de talán kimaradt ez vagy az. Ezt sajnos nem tudjuk megmondani, amíg a feldolgozás nem teljes. Több mint százezer levélből képtelenség kiválasztani egyet, amíg nincsenek ezek digitalizálva” – mutatott rá Ady-Kovács-Ferenczy Noémi.

Hozzátette, a pályázatokból amúgy leggyakrabban a személyazonosító dokumentumok másolata szokott hiányozni, vagyis a szülő személyi igazolványának, illetve a gyerek születési bizonyítványának a másolata, ugyanis gyakran megtörténik, hogy az iskolából hazaküldött igazolást és pályázati adatalapot – amit sok esetben a tanító segítségképp ki is tölt – úgy ahogy van borítékba teszik és elküldik a szülők. De előfordul persze minden más hiány is, amiről értesítést kapnak majd a pályázók. A kifizetéseket is érinti majd a később hirdetett pályázat: Ady-Kovács-Ferenczy Noémi szerint a mostani igénylések kifizetésére 2023 nyarán kerülhet sor. Az előző tanévre meghirdetett oktatási-nevelési, illetve hallgatói támogatások kifizetése 2022 tavaszán kezdődött, nyáron is folytatódott, és még mindig hátra van egy kifizetés, de az már elenyésző számú pályázót érint. 20–25 támogatásról van szó, azok estében, akik fellebbeztek, s akik valami miatt későn nyitottak számlát. A támogatás tanévenként egy alkalommal igényelhető. Az oktatási-nevelési, illetve hallgatói támogatás fejenkénti összege 22 400 forint, ennek a lejben kifejezett értékét fogják majd a támogatottak OTP-számlájára utalni.

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás