Csíki fociünnep, székely válogatott nélkül

Telt ház előtt avatták fel szombaton este Csíkszeredában a stadion új klubházát és lelátóját. A magyar országi támogatásból felépített létesítményt átadását gálamérkőzés követte, amelyen az FK Csíkszereda U18-as korosztályú együttese 1–0-ra nyert Magyarország hasonló korosztályú válogatottja ellen. Eredetileg arról volt szó, hogy a hazai csapatként Székelyföld válogatottja mérkőzik meg a vendégekkel, de az erőteljes román nemzetállami rosszallás és nacionalista sortűz hatására a házigazdák a helyi klub szintjére vitték le az egészet. A meghátrálás sokakban keltett rossz érzést és felháborodást, aminek hangot is adtak a közösségi médiában…

Bő egy év alatt készült az 1400 férőhelyes lelátó és klubház, amelynek átadása telt ház előtt zajlott, az esemény díszvendége Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke volt, aki a Tusványosról jövet érkezett Csíkszeredába. A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor több részvevője, előadója, meghívottja is ott volt a stadionban, köztük Tőkés László EMNT-elnök és Németh Zsolt országgyűlési képviselő, akik délelőtt együtt fórumoztak a kormányfővel Tusnádfürdőn.

Novák Károly Eduárd, Románia sportminisztere mondott ünnepei beszédet. A csíkszeredai születésű politikus visszaemlékezett azokra az időkre, amikor kilátástalan volt a csíki foci helyzete, illetve leromlott állapotban volt a stadion. „Most Székelyföld erős, a sportolni vágyó gyerekeknek lehet álmuk, és ezek valóra válhatnak, minden feltétel adott arra, hogy labdarúgók legyenek” – mondta többek között Novák a valóságot némiképp átírva, hiszen Csíkban nem a futball volt és maradt a legnépszerűbb sportág, hanem a jégkorong.

Schmidt Ádám, a magyar kormány sportért felelős államtitkára kijelentette: Magyarország kormánya továbbra is kiemelt ágazatként tekint a sportra, és változatlanul elkötelezett támogatója a határon túli sportszervezeteknek és kluboknak.

Ezután a város polgármestere, Korodi Attila szónokolt, akik beszéde közben tapsot kért az FK Csíkszereda elnökének, Szondy Zoltánnak, illetve csapatának. Darvas Kozma József esperes, plébános megáldotta a pályát, a nézőkkel közösen elimádkozta a Miatyánkot, majd Novák, Korodi, Schmidt és Cseke Szilárd, az FK Csíkszereda sportigazgatója közösen elvágták a létesítményt felavatására kihúzott díszszalagot.

A mérkőzést megelőző pillanatokban a Sándor Árpád karnagy vezette csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar vonult ki a pálya közepére, a csapatok és a közönség végighallgatta a román, a magyar és a székely himnuszt – civilizáltan mindhármat megtapsolta. A barátságos meccset a helybéliek nyerték meg 1–0-ra.

(Fotó: MTI)

Total
0
Megosztás
Előző hír

Budapesten vonultak fel a deviánsok

Következő hír

Világbajnok a magyar női kardcsapat

Related Posts
Total
0
Megosztás