Döntsék el a hatóságok: jogállam-e Románia?

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata egy ma, március 27-én Sepsiszentgyörgyön kiadott közleményben jelentette be, hogy az SZNT Siculitas Egyesülete már most iktatta a marosvásárhelyi városházán a jövő március 10-i, a székely szabadság napja alkalmával megtartandó megemlékezés előzetes bejelentését. Alább olvasható:

A mai napon, 2023. március 27-én iktattuk Marosvásárhely polgármesteri hivatalában a 2024. évi Székely Szabadság Napjának előzetes bejelentését. Látva azt, hogy tizenkét év tapasztalata, együttműködése a hatóságok részére nem volt elég ahhoz, hogy az állampolgári jogok és a törvények tiszteletben tartásával viszonyuljanak a március 10-i nyilvános rendezvényhez, kénytelenek vagyunk megadni minden román hatóságnak a lehetőséget, hogy kifejtse álláspontját, ugyanakkor a szervezők számára is legyen kellő idő az esetleges jogorvoslati eljárásra.

Szükségesnek tartjuk, hogy a közvéleménynek is tudomása legyen erről, hiszen az idei rendezvényre 2022. december 7-én tettük le az előzetes bejelentést, ám a készenléti csendőrségnek három hónapi gondolkodási időre volt szüksége, hogy levonja – az amúgy téves – következtetést, hogy a rendezvényt a törvények eleve tiltják. A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal a tudomásul vételről szóló láttamozást szintén három hónap után juttatta el a szervezőknek, arról nem is beszélve, hogy a láttamozó bizottság jegyzőkönyvét a mai napig sem kaptuk meg. Mindkét intézmény dolgozóit az adófizető polgárok adójából fizetik, és okulva a tanulságokból, ezután folyamatosan fogjuk tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy milyen ütemben és mennyire jogkövetően végzik a feladatukat ezek a közintézmények.

Az Izsák Balázs SZNT-elnökre kirótt büntetés visszhangjáról azt kell megjegyeznünk, hogy bár egyetlen személyre irányul, mégsem a megbüntetett az áldozat. Akit veszélybe sodort a büntetés, az Románia jogállamisága, amelyért annyi, de annyi ember hozott áldozatot 1989 decemberében.

*

A fenti közlemény kapcsán emlékeztetjük olvasóinkat, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos elnöksége szolidaritásáról biztosította a hatósági vegzálásnak kitett Izsák Balázst és az SZNT teljes tagságát, hangsúlyozva, hogy nem engednek a megfélemlítésnek. Az EMNT elnöksége péntek délutáni közleményében leszögezte: elutasít minden olyan törekvést, amely a székelység önrendelkezéséért törvényes és békés módon küzdők megfélemlítését tekinti céljának. Ugyanakkor tudatta, hogy a legújabb és nyíltan magyarellenes hatósági támadásról nemzetközi szövetségeseit és az illetékes európai fórumokat is tájékoztatja.

Állásfoglalásban ítélte el a román csendőrség eljárását az Erdélyi Magyar Szövetség országos elnöksége is. A párt szerint az újabb szélsőségesen magyarellenes és jogtipró esemény pontosan azt jelzi, amire a résztvevők a székely szabadság napján fel akarták hívni a figyelmet: hogy Románia a rendszerváltás után bő három évtizeddel sem képes az európai normákkal összhangban működni, csak a megfélemlítés eszközével képes élni. Az EMSZ hangsúlyozta, hogy ha a jogérvényesítő autonómiaküzdelem bármely szereplőjét támadás éri, azzal teljes közösségünket éri támadás, ezért egyként sorakoznak fel Izsák Balázs és az SZNT teljes tagsága mellett, és tiltakoznak a történtek ellen. „Elutasítjuk a rendvédelmi szervek azon törekvéseit, hogy szólás- és gyülekezési szabadságunk alkotmányos jogait semmibe véve megpróbálják megakadályozni a megakadályozhatatlant: önrendelkezési igényünk kinyilatkoztatását és sikerre vitelét” – szögezte le az EMSZ elnöksége, emlékeztetve, hogy a párt politikájának alapja a nemzeti-keresztény értékrend és az autonómia ügye melletti feltétlen kiállás.

A fentiekkel ellentétben a román hatalom részeseként, kormányzati tényezőként működő RMDSZ azóta sem szólalt meg a március 10-i marosvásárhelyi megemlékezést „megtorló” hatósági büntetőhadjárat ügyében.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Üzenet a színház világnapján: az elidegenedés ellen

Következő hír

Csíki Székely Múzeum: 150 éve született Nagy István festőművész

Related Posts
Total
0
Megosztás