Csíki Székely Múzeum: 150 éve született Nagy István festőművész

Nagyszabású kiállítással tisztelegnek a 150 éve született festőművész, a „székely Van Gogh”, csíkmindszenti Nagy István életműve előtt, amit a csíkszeredai Mikó-várban nyitnak meg holnap.

1873. március 28-án született Nagy István festőművész: az évforduló alkalmából a Csíki Székely Múzeum nagyszabású tárlatot nyit Nagy István 150 címmel, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskola pedig ünnepségsorozattal tiszteleg a névadó csíkmindszenti születésű alkotó előtt – derül ki a múzeum közleményéből.

„A kiállítás megszervezése régóta várat magára. Az évfordulós időpont jó alkalom arra, hogy közelebb hozhassuk Nagy István életművét a hazai közönséghez. Bár szakmai körökben világszínvonalúnak tartják művészetét, a nagyközönség még ma sem igazán ismeri alkotásait” – fogalmaz a közlemény, amelyben Várkonyi György művészettörténészt idézik: „Aki Nagy Istvánt a legnagyobb székely művésznek tartja, az lekicsinyli.”

A szervezők kiemelik: a kiállítás célja, hogy a művész életútját követve átfogó képet nyújtson erről a kivételes életműről, a Nagy István által művelt mű- fajokon, jellegzetes alkotói korszakain keresztül, magyarországi és romániai múzeumok, valamint a legnagyobb magángyűjtők alkotásaiból válogatva.

Önarckép

A tárlat kurátora Székely Sebestyén György művészettörténész, a kolozsvári Quadro Galéria igazgatója, valamint Túros Eszter művészettörténész, a Csíki Székely Múzeum muzeológusa. A kiállítást a művész születésnapján, március 28-án, délután 5 órától nyitja meg a csíkszeredai Mikó-várban a két kurátor, valamint N. Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István Múzeum igazgatója. (A festőművész Erdély román megszállása után Budapestre költözött, 1933-tól Baján lakott, ott is hunyt el 1937-ben.) A megnyitón közreműködik Boldizsár Szabolcs fuvolán, illetve több RMDSZ-politikus a szájával. Az eseményen Jurecskó László, a MissionArt Galéria társtulajdonosa egy-egy Nagy Istvánt ábrázoló portrét ajándékoz a művész nevét viselő két tanintézetnek: ifj. Éber Sándor és Ágoston Ferenc alkotásait a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskola és a csíkmindszenti Nagy István Általános Iskola kapja.

Másnap, március 29-én, szerda délután 5 órától Pap Gábor A népdal forrásvidékén – A százötven éves Nagy István nyomában című tanulmánykötetét, illetve Mucsányi János Három hazában hontalan. Nagy István festőművész című dokumentumfilmjét Sümegi György művészettörténész mutatja be az érdeklődőknek.

A Nagy István 150 című tárlat március 29. és augusztus 30. között látogatható a Csíki Székely Múzeumban, hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Döntsék el a hatóságok: jogállam-e Románia?

Következő hír

Moszkvában látják, hogy a Nyugat nem békepárti

Related Posts
Total
0
Megosztás