„Egyeztetés” az úzvölgyi katonatemető ügyében

Romanian nationalist carry a national and orthodox brotherhood flag as they forced entrance to the military cemetery in the village of Valea Uzului, Romania on June 6, 2019. The cemetery is at a center of a dispute between Romanians and the Hungarians as it shelter, according to romanian historians, the remains of Hungarian, Romanian, Russian, Serbian and Austrian soldiers fallen during WWI and WWII. (Photo by EGYED UFO ZOLTAN / AFP)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Magyar Levente egyezetetett az úzvölgyi katonatemető ügyében a budapesti román nagykövettel, aki fellépést ígért a kegyeletsértő eseményekkel szemben – adta hírül az MTI.

Magyar a közmédiának nyilatkozva felidézte, múlt hétvégén újra „gyalázatos” események zajlottak az úzvölgyi katonatemetőben, ahol korábban román szélsőségesek beleástak a hősi halottak sírjaiba, valamint pikniket rendeztek.

A román szélsőségesek magatartása és tettei a civilizációs normákkal összeegyeztethetetlenek, Magyarország számára pedig elfogadhatatlan, hogy a román hatóságok csak passzív szemlélői ezeknek a kegyeletsértő eseményeknek annak ellenére, hogy nyáron született egy jogerős bírósági ítélet, amely alapján el kellett távolítani az illegálisan elhelyezett betonkereszteket – fogalmazott az államtitkár.

Ezért, mint arról beszámolt, kedden egyeztetett a budapesti román nagykövettel, miként tudná a két ország megnyugtatóan és hosszú távon kezelni ezt a kérdést, és arra jutottak, hogy az illetékes hatóságoknak meg kell állapodniuk egy hosszú távú rendezési stratégiában.

„Ez egy nyílt seb a kétoldalú kapcsolatokban, pedig Magyarország román barátaival inkább arra szeretne koncentrálni, hogyan tudná a két országot még jobban összekapcsolni utakkal, vasútvonalakkal, és hogyan tudná Románia schengeni csatlakozását elősegíteni” – mondta az államtitkár. Hozzátette, ugyanakkor nemcsak a kétoldalú kapcsolatok szempontjából sérelmes ez az ügy, hanem az alapvető emberi értékeket is lábbal tiporja.

A román nagykövet bizonyára feljegyezte az államtitkár által mondottakat, de a román nemzetpolitika ismeretében a nullával egyenlő annak a valószínűsége, hogy megszűnnek a magyarellenes provokációk, inzultusok akár az Úz völgyében, akár bárhol másutt a mai Románia területén.

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Állítólag magyar nemzetiségű aradi férfi esett el Ukrajnában

Következő hír

Érthetetlen vandalizmus dúl a világ minden táján

Related Posts
Total
0
Megosztás