Egyház- és komolyzenei minifesztivál Nagyváradon

A Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház felújítási munkálatainak befejezése alkalmából – különös tekintettel a kisbazilika megújult orgonájára – egyház- és komolyzenei fesztivált szervez a püspökség június 6-án, kedden és 11-én, vasárnap, 19 órakor.

Az orgonáját Mária Terézia császárnő adományozta a templomnak,  1777 és 1782 között Fridolin Ferstl bécsi orgonaépítő mester készítette el. Az 1890-es években az Országh orgonaépítő műhely teljesen átépítette, de az új orgonához a három orgonaszekrény közül csak kettőt használtak fel, a mellvéden álló kis szekrény üresen maradt.

A székesegyház felszentelésének kétszázadik évfordulóján, 1980-ban a passaui püspökség gyűjtést szervezett az orgona teljes felújítására. Mivel a teljes összeg nem gyűlt össze, 1990-ben az Eisenbarth orgonaépítő cég az Országh által üresen hagyott kis szekrénybe egy neobarokk orgonát készít, amit Hermann Binder nagyszebeni orgonaépítő mester 1991 februárjában épít be.

A 2020-ban kezdődött, az Európai Unió támogatásával megvalósított restaurálást a gyergyószentmiklósi Vox Humana orgonaépítő cég és a csíkszentsimoni Sándor Péter műhelye végezte. Az üresen maradt kis szekrénybe egy új, olasz reneszánsz stílusú, különálló orgona épült, mely Bors László újtusnádi orgonaépítő alkotása. A munkálatok szakmai irányítója Homolya Dávid András volt.

A keddi hangversenye Michael Haydn, Mozart, Bach, Poulenc, Liszt Ferenc és Ch. M. Widor egyes művei hangzanak el a Michael Haydn Kamarazenekar és a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház Szent László Énekkara előadásában, vezényel Alpaslan Ertüngealp és Kristófi János Zsigmond, közreműködik Kristófi Ágnes (szoprán), Kristófi János Zsigmond (orgona), Józsa Domokos (continuo). Vasárnap Liszt, Schumann, Mendelssohn-Bartholdy, Brahms, Frescobaldi, Zipoli, Bach és Reger alkotásaiból ad elő egy csokrot orgonán Kristófi János Zsigmond és fia, Kristófi László.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Nem bíznak a tanügyiek a kormányígéretekben

Következő hír

Felelőtlen turisták járják az erdélyi hegyeket

Related Posts
Total
0
Megosztás