Egymást erősítve hazudik a brit és a román sajtó

A brit sajtó szerint három hivatalos nyelv van Romániában, román médiumok is „egyetértenek” – szúrt ki a Kolozsváron szerkesztett Krónika portál.

Európát tekintve Romániában a legkönnyebb megtanulni a helyi nyelvet – közölte a napokban az Express.co.uk hírportál. A brit médium – amely egy nyelvoktató alkalmazás jelentésére hivatkozik – többek között azzal magyarázza az elsőséget, hogy Romániában „csupán három hivatalos nyelvet beszélnek”.

Ami egyszerűen nem igaz, ám ettől függetlenül csütörtökön több román sajtóorgánum is hasonlóképpen közölte a hírt, köztük vezető „profi román médiumok – például a Pro Tv portálja – szóról szóra fordították le a hírt, gyakorlatilag „egyetértve” azzal, hogy három hivatalos nyelve van Romániában. Holott csupán egy van, ez pedig a román.

A brit cikk egyébként a Preply nevű alkalmazás munkatársainak elemzését idézi. A kutatásban a nyelveket, az akcentusok, dialektusok számát vizsgálták egy-egy országban, illetve hogy átlagosan mennyibe kerül egy-egy nyelvlecke, ha valaki meg szeretné tanulni a helyi nyelvet. Az eredeti forrást felkutatva kiderült, hogy a Preply elemzése még tavaly októberben látott napvilágot. Romániáról szólva fel is sorolják a „három hivatalos nyelvet”, ezek: a román, a magyar és a német.

Romániában egyetlen hivatalos nyelv létezik: az állam nyelve a román. Ugyanakkor azokon a településeken, ahol meghaladja a 20 százalékot egy kisebbéghez tartozó lakosok száma, a közigazgatás bizonyos területein lehetőség nyílik arra, hogy más nyelvet is használjanak – viszont ez a gyakorlatban nehezen, alig vagy egyáltalán nem működik. Ugyanakkor a törvény bármilyen kisebbségre vonatkozik, nemcsak a magyarokra vagy a németekre; a 2011-es népszámlálási adatok szerint Romániában kilenc olyan nemzetiséget is nyilvántartanak, amely országos szinten több mint 10 ezer főt számlál.

Egyébként a nyelves álhírt a napokban átvevő Express.co.uk portál Románia kapcsán azt is taglalja, hogy III. Károly brit király mennyire kötődik az országhoz, emlékeztetve: a tavaly trónra lépett uralkodó Karóbahúzó Vlad (Vlad Țepeș) „leszármazottja”, családfakutatók szerint a havasalföldi fejedelem tizenhatodízigleni utódja. Ami egyszerűen blöff, hiszen felmenői között csupán egy erdélyi magyar nemesi ágacskát sikerült azonosítani. Ő pedig gróf kisrédei Rhédey Klaudia Zsuzsanna (neve a kereszteléskori helyesírással Rhédey Claudia Susanna) magyar grófnő, házassága révén Teck hercegnéje, kreált címén Hohenstein grófnő, a mai Windsor uralkodóház egyik ősanyja. Az Erdőszentgyörgyön 1812-ben született, 1841-ben Pettauban targikus körülmények között elhunyt fiatalasszony III. Károly brit király szépanyja.

Total
2
Megosztás
Total
2
Megosztás