Romániába hivatalosan is lecsengett az osztrákellenesség

Klaus Iohannis román államfő tegnap telefonon egyeztetett Alexander van der Bellen osztrák szövetségi elnökkel, majd Bukarest „megoldáskereső nyitottságának” jeleként úgy döntött, hogy visszaküldi Bécsbe az ország decemberben hazarendelt nagykövetét – tudatta a román elnöki hivatal.

Iohannis osztrák hivatali partnerének kifejtette: a román állampolgárok csalódással fogadták Ausztria vétóját, amellyel tavaly decemberben megakadályozta Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, de az idézett megoldáskereséssel megint nevetségessé vált, hiszen a „megoldandó problémát” maga Románia okozta azzal, hogy minden szinten nekiesett Ausztriának. A diplomácia bükkfanyelvet lefordítva írhatjuk le: Bukarest kihátrálni próbál saját maga mögül…

A román elnök szerint Románia – az osztrák aggodalmakra válaszolva – továbbra is kész a kétoldalú, illetve európai szintű együttműködésre a balkáni útvonalat használó illegális migráció megfékezése érdekében. Erre már csak azért is lenne szükség, mert a román határokon csak az nem jön és megy át, aki nem akar, és csak azt nem visz át, amit nem akar. A határ- és vámellenőrzés esetleges, a korrupció ezen a területen közmondásos és viruló.

A bukaresti külügyminisztérium tavaly december 9-én jelentette be, hogy Románia „egyeztetésre” hazarendelte bécsi nagykövetét, válaszképpen az osztrák vétóra. A nagykövetséget Emil Hurezeanu hazahívása óta ideiglenes ügyvivő vezette.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás