Egyre több a katona a régiónkban

A NATO kelet- és közép-európai erőinek létszáma két és félszeresére nőtt, jelenleg több mint 30 ezer katonát számlál, a közeljövőben pedig még növekedhet – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter november 2-án az orosz és a fehérorosz katonai részlegével tartott közös tanácskozáson.

„Kelet- és Közép-Európába, valamint a balti államokba a régión kívüli NATO-államok fegyveres erőit vezényelték. Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában új többnemzetiségű taktikai zászlóalj-csoportokat hoznak létre. A csoportosulás létszáma 2022 februárja óta a két és félszeresére nőtt, jelenleg több mint 30 ezer főt számlál, és a közeljövőben még növekedhet” – mondta Sojgu.

A miniszter hangsúlyozza, hogy a NATO-erők megnövelése fenyegetést jelent Oroszország szövetségesei, mindenekelőtt Fehéroroszország számára. Sojgu szerint Moszkva ilyen körülmények között prioritásnak tekinti az orosz–fehérorosz államszövetség katonai biztonságának szavatolását. A kollektív Nyugat destruktív erőfeszítéseinek fő célja kétségtelenül Oroszország, az ország gazdaságának és katonai potenciáljának megsemmisítése, és az, hogy megfossza az önálló külpolitika folytatásának lehetőségtől – mondta.

Az ukrajnai háborúról szólva kifogásolta, hogy a NATO hírszerzési adatokkal, célpontmeghatározással, tanácsadókkal és zsoldosokkal látja el a kijevi rezsimet. Nehezményezte, hogy a Nyugat a konfliktus eszkalálására ösztönzi Ukrajnát, és megpróbálja nem észrevenni, hogy tiltott hadviselési módszereket alkalmaz, beleértve a terrortámadást és a bérgyilkosságot. Mint mondta, Oroszország tisztában van vele, hogy Ukrajna „piszkos bomba” létrehozásával kísérletezik, és az is nyilvánvaló, hogy Kijev kész a NATO-országok nukleáris fegyvereit ukrán területre telepíteni. Emlékeztetett arra is, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán diktátor nemrég felszólította a nyugati országokat, hogy mérjenek megelőző csapást Oroszországra.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Kutatgatnak a vajdahunyadi várban

Következő hír

Tánczos Barna lemondását követelik az erdővédők

Related Posts
Total
0
Megosztás