Elhunyt Czakó Gábor

Életének 82. évében elhunyt Czakó Gábor író, nyelvrégész, a nemzet művésze, a magyar keresztény, konzervatív, jobboldali gondolkodás nagy alakja – írja a magyarországi sajtó.

Czakó Gábor 1942-ben született a Tolna megyei Decsen. Édesapja 1943-ban, a doni ütközet során eltűnt. 1960-ban érettségizett Szekszárdon, majd a pécsi jogi egyetemen szerzett jogászi diplomát. Tanulmányai után jogászként dolgozott, és mind a szépirodalom, mind a képzőművészet területén alkotott.

Többek között a Mozgó Világ szerkesztője is volt 1978 és 1983 között, majd a kilencvenes években a Magyar Szemle szerkesztője lett. Írt számos regényt (Emberkert, Megváltó, Várkonyi krónika), színdarabot, szociográfiát, esszét. A nyolcvanas évektől munkáit az újszövetségi etikai indíttatás egyre erőteljesebben határozza meg. Ekkor vált jellegzetes szemléleti formájává és műfajává a fantasztikus parabola, az esszé, valamint a mese és az anekdota (általa rémmesének nevezett) keverékformája. Banga Ferenc illusztrációival több kötete is megjelent (77 magyar rémmese, 77 és fél magyar rémmese, Még hetvenhét magyar rémmese).

Czakó Gábor képzőművészként könyv- és lapterveket, szobrokat, szatirikus „kerti emlékműveket” készített, 1997-ben önálló kiállítása volt az óbudai Banán Klubban. 1997-től a Duna Televízióban Beavatás címmel esszésorozatot készített, a forgatókönyvek könyv alakban is megjelentek.

A magyar konzervatív, jobboldali sajtó ismert szerzője és véleményvezére volt, találkozhattunk vele a lapok hasábjaitól közönségtalálkozók soráig az elmúlt évtizedek során. Az író Antall József tanácsadó testületének is a tagja volt a kilencvenes évek elején.

Az évek során Kossuth-díjjal, Prima díjjal, a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal érdemrenddel, valamint 2019-ben A Nemzet Művésze díjjal is kitüntették. Feleségével, Simon Évával hat gyermeket neveltek föl, tizenhat unokájuk született. A magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium Czakó Gábort saját halottjának tekinti.

A közmédia kulturális csatornája, az M5 ma, szerdán 17 óra 55 perckor (erdélyi idő) a Szerelmes földrajz című ismeretterjesztő sorozat Czakó Gáborról szóló epizódjával, majd 20 órától a vele készült MMA-portréval idézi fel alakját. Az Agenda kulturális híradó és a Librettó magazinműsor is tiszteleg napi adásában Czakó Gábor életműve előtt.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Példamutatóék példamutatásaiból (4.)

Következő hír

Összeállt a román öszvérkoalíció a választásokra is

Related Posts
Total
0
Megosztás