Elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke

A 67 éves szerbiai magyar politikus rövid, súlyos betegség után hunyt el – közölte az elhunyt fia, Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője.

Pásztor István több mint 16 éven át, 2007-től mostanáig vezette a legnagyobb délvidéki magyar pártot. Legutóbb idén májusban választották meg ismét pártelnöknek. Szabadkai városi képviselő, belgrádi parlamenti képviselő, valamint a vajdasági tartományi képviselőház elnöke is volt. Tavalyelőtt a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal tüntették ki, egy évvel később pedig a szerb köztársasági elnök a Gyertyaszentelő-napi érdemrend első fokozatát adományozta a VMSZ elnökének.

Pásztor István 1956-ban született Törökkanizsán. Az általános iskolát és a gimnáziumot Szabadkán végezte, majd 1980-ban szerzett egyetemi oklevelet az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán. A VMSZ-nek 1994 óta volt a tagja. Politikai ellenfelei szerint az utóbbi években családi vállalkozásként irányította a pártot. Már meg is indultak a találgatások Szerbiában arról, hogy ki lesz az utódja a VMSZ élén. Az egyik esélyes nyilván a fia, bár egyes források szerint magyarországi kormánykörök Juhász Bálintot, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjét preferálják.

Pásztor István rendszeres részvevője volt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor tusnádfürdői politika fórumainak. Magyarországon bizonyos körökben hazaárulónak tartották, mert összeállt a magyar nemzeti érdekeket veszélyeztető szerb radikálisokkal, azokkal, akik elüldözték a Délvidékről a magyarok döntő többségét. Felrótták neki, hogy nem állt ki a szerbiai magyarság teljes önrendelkezéséért.

Pásztor István temetésének időpontjáról később adnak tájékoztatást.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Palotából romhalmaz

Következő hír

Ma van a reformáció emléknapja

Related Posts
Total
0
Megosztás