Érdekes régészeti leletek bukkantak elő Bihar község határában

Egyetlen őskori sírban 169 aranygyűrűt, egy réz karperecet és mintegy 800 gyöngyházból készített gyöngyöt találtak a régészek Nagyváradtól, északra Bihar község határában – jelentették be egy mai nagyváradi sajtótájékoztatón.

A sírban – a régészek feltételezése szerint – egy nőt temettek el mintegy 4600-4300 évvel időszámításunk előtt, akinek a hajfonatait díszíthették az aranygyűrűk. „A fogazata és a mérete alapján valószínűsítjük, hogy nőről beszélhetünk. Az is ezt a feltevésünket erősíti, hogy a sírban nem találtunk fegyvereket. Hasonlóan »gazdag« sírokba általában harcosokat, vezéreket, de mindenképpen férfiakat temettek, csak nagyon ritkán nőket. Szeretnénk megtudni, hogy miféle kultúrához tartozott a személy, és azt is, hogy az Erdélyi-szigethegységből származó aranyból készültek-e a gyűrűk” – idézte az egyik helyi hí portál az ásatásokat vezető Călin Ghemișt, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum régészét.

Ghemiș azért is szenzációsnak tartotta a leletet, mert ebből a korból az egész Kárpát-medencében mintegy 150 aranytárgy került eddig elő. Itt azonban egyetlen sírban találtak 169-et. Hozzátette: dolgoznak a gyűrűk megtisztításán. Ezek össztömege meghaladja a 200 grammot. Azt is megjegyezte, hogy marosvásárhelyi és hollandiai laboratóriumba küldtek elemzésre csontleleteket. Ezek eredményei alapján készítik el a szenzációs leletről a szaktanulmányt.

Gruia Fazecaș, a Körösvidéki Múzeum régészeti osztályának vezetője valószínűsítette, hogy év végére állíthatják ki a kincset. A múzeum régészei a kolozsvári tudományegyetem, a Román Akadémia és a Nagyváradi Egyetem régészeivel együttműködésben végeztek feltárásokat március 29. és június 25. között az A3-as észak-erdélyi autópálya majdani nagyváradi bekötőútjának a nyomvonalán. A feltárások során kilenc régészeti lelőhelyet azonosítottak. Három ezek közül a csiszolt kőkorszakból, az időszámításunk előtti hatodik évezredből, kettő a bronzkorból, kettő a római korból, egy a 13–17. századból, egy pedig a 20. század elejéről származik, utóbbi egy korabeli lőtér lehetett.

Total
31
Megosztás
Total
31
Megosztás