Erdélyi magyar operaénekes a románokról

Molnár Levente a Kontextus nevű YouTube-csatornán arról is mesélt, miért ment haza, holott a világ legismertebb operaházaiban léphetett fel – írja a Mandiner.hu.

„Van egy hitvallomásom, azért vagyunk ezen a Földön, hogy hasznosak legyünk a nemzetünk számára” – mondta el egyebek mellett Molnár Levente operaénekes az említett videomegosztón közzétett több mint egyórás interjúban.

A székelyföldi Gyergyóremetén született előadóművész két dologhoz szeretne igazodni az életében: „Az egyik az időtlen Jóisten”, a másik a nemzete, amely őt túléli, amelyben a gyermekei élnek. Ezért ment haza külföldről, holott a világ legismertebb operaházaiban léphetett fel a világ legnagyobb művészeivel. Azt is kijelentette, sok szépség van abban, ha valaki itthon lehet, és kaland ma magyarnak lenni.

A művész a külföldi konfliktusairól is beszélt. Elmesélte, hogy több igazgató is behívatta. S miután közölték vele, hogy fantasztikus énekes, örülnek, hogy ott van, szemrehányást tettek neki Orbán Viktor miatt. Erre azt válaszolta nekik, ő jó magyar, örül annak, hogy „itt van egy vállalható irány, egy bástya, s meg kell védeni az értékeinket”. Majd kijelentette: ő büszke arra, hogy Magyarországnak olyan politikusa van, „aki kőkeményen beleszól a világpolitikába”.

Molnár arról is beszélt, hogy az erdélyi magyarságot össze kellene politikailag fogni, mert pár évtized alatt a két-két és félmilliós létszám alaposan megcsappant, most alig több mint egymillió magyar él Romániában. Gondként vetette fel, hogy szerinte az ottani magyarság vezetői nem tudnak olyan erősek, karakteresek lenni, mint amire szükség lenne, szerinte megveszik kilóra őket. Ezért azt szorgalmazza, hogy a székelységen belül is alakuljon meg a Fidesz, nemcsak azért, mert akkor sokkal többen elmennének szavazni, hanem azért is, mert egy csomó román is erre a pártra szavazna.

Molnár ugyanis azt tapasztalja Nagyváradon – ahol a Partiumi Keresztény Egyetemen oktat –, de másutt is Erdélyben, hogy a románok dicsérik Orbán Viktort. „Végre egy ember, aki keresztény, végre egy ember, aki abban gondolkodik, hogy megvédjék a múltat” – mondják a románok Molnár szerint.

Az operaénekes azon vélekedése, miszerint ha lenne Fidesz Romániában, arra sok román is szavazna, olyannyira meredek, hogy aligha több egyszerű művészi túlzásnál…

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás